Aerogeneratoare

Trimis la data: 2010-04-27 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Mirela_O Dimensiune: 275kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Energia eoliana este o sursa de energie regenerabila generata din puterea vantului. Energia regenerabila se refera la forme de energie produse prin transferul energetic al energiei rezultate din procese naturale regenerabile. Astfel, energia luminii solare, a vanturilor, a apelor curgatoare, a proceselor biologice si a caldurii geotermale pot fi captate de catre oameni utilizand diferite procedee.

Energia eoliana este prelucrata in centrale eoliano-electrice. In aceste centrale, energia primara este energia cinetica a vantului si aceasta este transformata in energie electrica.
In prezent nu se mai pune intrebarea daca energia vantului poate fi valorificata sau cu ce tehnologie poate fi valorificata. La aceste intrebari s-au dat raspunsuri in ultimele doua decenii.
La sfarsitul anului 2006, capacitatea mondiala a generatoarelor eoliene era de 73904 MW, acestea producand ceva mai mult de 1% din necesarul mondial de energie electrica.

Desi inca o sursa relativ minora de energie electrica pentru majoritatea tarilor, productia energiei eoliene a crescut practic de cinci ori intre 1999 si 2006, ajungandu-se ca, in unele tari, ponderea energiei eoliene in consumul total de energie sa fie semnificativ: Danemarca (23%), Spania (8%), Germania (6%).
In prezent, in lume functioneaza aproximativ 80000 de agregate aeroelectrice, cu puteri de cateva sute de kW sau chiar peste 1 MW, grupate in centrale aeroelectrice compuse din sute de agregate.

Aceste agregate se instaleaza pe stalpi cu inaltimi de 20 - 100 m si folosesc turbine eoliene de tip elice, cu diametre cuprinse intre 20 si 80 m. Exista astazi o piata extinsa a agregatelor eoliene si a energiei produse de acestea.Evaluarile institutelor de specialitate din Romania pentru puterea economica valorificabila din vant sunt de acelasi ordin de marime cu cea hidroenergetica. Ca exemplu, cercetarile efectuate de Universitatea Politehnica din Timisoara, impreuna cu societatile Electrica, Hidrotim si altii, arata ca pe amplasamentul montan

Semenic, 1400 m altitudine, se poate realiza o prima centrala aeroelectrica moderna compusa din cca. 300 de agregate de 500 kW, totalizand o putere instalata de 150.000 kW, care ar produce intr-un an o energie de cca 300 milioane kWh. Investitia necesara pentru acest proiect ar fi de cca. 150 milioane dolari.
Costul energiei produse in centrale eoliene este apropiat de cel al actualelor centrale termoelectrice. Intr-un atlas Shell editat in 2002 este prezentata o dinamica a pretului in perioada 1985 - 2005, in comparatie cu pretul energiei surselor conventionale evaluat la nivelul de 4 centi/kWh:

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.