Afaceri in medii instabile

Trimis la data: 2010-05-11
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 44
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: Florin_R
Dimensiune: 1404kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
In ultimii ani, economia Romaniei a inregistrat progrese sub multiple aspecte, semnalate atat in studiile de conjunctura ale unor organisme internationale. Pentru apropierea de cerintele practicii economice in conditiile actuale de pregatire pentru integrarea europeana se propune un exercitiu de analiza comparativa a competitivitatii pentru a vedea cum se situeaza Romania in raport cu alte tari din Europa de Sud-Est cu tarile "proaspat" devenite membre in Uniunea Europeana, cu cele ale Uniunii Europene si cu toate tarile lumii pentru care exista date in domenii cunoscute, in general, ca a fi strans corelate cu competitivitatea.
Din pacate, economia din ultimele decade asigura un loc total nefavorabil Romaniei in majoritatea analizelor comparative la nivel international (in clasamente a caror credibilitate nu poate fi contestata), chiar daca sursele de date sau metodologia folosita sunt, in unele cazuri, chestiuni discutabile. Deoarece Romania ocupa pozitii "medii", chiar nefavorabile, in diversele clasamente internationale, majoritatea absolut dezavantajoase sau defavorabile, este necesar un efort cumulat al teoreticienilor,

practicienilor si factorilor de decizie pentru marirea ratei de succes in pregatirea pentru aderare. Pentru fundamentarea agendei de lucru in finalizarea negocierilor cu reprezentantii UE, sunt necesare asemenea studii de competitivitate - pe baze cat mai riguroase si cat mai apropiate de realitatea vietii economice romanesti. Modelele orientate pe abordari cantitative sunt tot mai mult invocate si folosite in argumentarile decidentilor de politica economica sau sociala datorita puterii sporite de reprezentare a interactiunilor, recunoasterii procedurilor unitare de comparare, reducerii gradului de ambiguitate sau de subiectivism.

Dezavantajele generate de exploatarea cunostintelor noi generate de avansul in stiinta si tehnologie se traduc prin accentuarea decalajelor economice si, in subsidiar, a celor informationale, stiintifice si tehnologice ce separa tarile avansate care utilizeaza cunoasterea in mod sistematic pentru cresterea bunastarii lor de cele mai putin dezvoltate. Data fiind dinamica schimbarilor la nivelul performantelor economiilor nationale, se accepta ideea ca o serie de tari mai putin dezvoltate,

dar care dispune active semnificative de cunoastere in domeniul stiintei si tehnologiei pot depasi ritmul de dezvoltare al altor tari cu economii mai dezvoltate. Consecintele acestor decalaje fata de liderii clasamentelor pot fi extrem de nefavorabile pentru Romania (tara in care nivelul veniturilor este intarziat cu cel putin trei decenii fata de media statelor componente ale Uniunii Europene - distanta masurata de numar de ani necesari pentru ca PIB sa atinga nivelul de A� din media statelor comunitare).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.