Afectiuni toxicologice

Trimis la data: 2013-11-06
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: n/a
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: iridori
Dimensiune: 253kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui curs:
Lezarea aparatului cardiovascular poate surveni ca rezultat al unei "traume chimice" grave.Moartea bolnavului in intoxicatii acute sau cronice deseori este legata de insuficienta activitatii cardiovasculare.
Cauzele si caracterul insuficientei cardiovasculare pot fi diferite si depind de particularitatile toxicologice si doza substantei chimice, perioada intoxicatiei, varsta bolnavului, prezenta altor complicatii etc.

Cursuri similare:

In ultimii ani in toxicologia este folosit termenul de sindrom al propulsiei mici, caracterizat prin scaderea brusca a volumului sistolic, a volumului de sange circulant cu aparitia pulsului frecvent, paliditatea tegumentelor, scaderea tensiunii arteriale.


Sindromul "propulsiei mici" poate fi cauzat de trei factori:
a) scaderea functiei de contractie a miocardului;
b) micsorarea volumului sangelui circulant;
c) scaderea tonusului vascular.

Dezvoltarea brusca a unor dereglari grave ale functiilor vitale, cu aparitia insuficientei acute a circulatiei, se clasifica ca "soc toxic".Aceasta este o notiune larga, ce reflecta un complex de dereglari ale metabolismului, dereglari nervoase, dereglarea activitatii diferitelor sisteme, in primul rand al celui cardiovascular si SNC.In evolutia socului toxic se deosebesc 2 faze:compensata cu pastrarea tensiunii arteriale normale si decompensata cu scaderea tensiunii arteriale.

La aparitia toxicozei exogene sau endogene, deseori se observa hipercinetica sau hipocinetica circulatiei.Starea hipercinetica se instaleaza in otravirea cu substante fosfororganice si se caracterizeaza prin cresterea indicelui cardiac, a minut-volumului si a masei sangelui circulant si prin scaderea rezistentei periferice generale.O stare hipocinetica are loc la intoxicatii acute cu barbiturice si alte substante opioide, si se caracterizeaza prin scaderea minut-volumului si a volumului sangelui circulant insotite de cresterea rezistentei periferice.

Diversitatea manifestarilor clinice a functiei cardiovasculare in intoxicatiile "exogene" depinde de diferite mecanisme de aparitie. In faza toxicogena dereglarile functiilor circulatorii se observa la concentratia maxima a substantei chimice in organism.In faza somatogena - in lipsa concentratiei toxice a substantei respective, dereglarile functiilor ACV fiind o consecinta a lezarii SNC, organelor respiratorii, ficatului, rinichilor si a inimii.

Intoxicatiile acute prezinta cauza aparitiei principalelor sindroame cardiovasculare: insuficienta acuta a miocardului, dereglarea ritmului si conductibilitatii, socul exotoxic si oprirea circulatiei.Aceste sindroame uneori apar si evolueaza de sine statator.De obicei, ele apar in intoxicatii acute grave, ce decurg cu o stare de coma profunda, insuficienta respiratorie si cu dereglari serioase ale echilibrului hidroelectrolitic si acido-bazic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.