Agenti cu actiune de chelare

Trimis la data: 2010-04-07
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: Mirela_T
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Din aceasta grupa de aditivi fac parte: citratii (de Na, K, Ca), tartratii (de Na, K, Ca), acetatul de calciu, clorura de calciu, polifosfatii (de Na, K, Ca), ortofosfatii (de Na, K, Ca SI Mg), lactatii (de Na, K, Ca).
Majoritatea acestor substante au rolul de a sechestra (chela) metalele, cum ar fi: Cu, Fe, Zn, Mg, anuland astfel efectul prooxidant al acestora si contribuind la imbunatatirea eficacitatii antioxidantilor. Folosite in combinatii cu anumiti antioxidanti (BHA, BHT, AA, PG, etc), au efect sinergetic.
2. TARTRATII (de sodiu, E 335, de potasiu, E 336 si de potasiu si sodiu, E337)
Se prezinta sub forma de cristale incolore, inodore, solubile in apa si insolubile in alcool etilic. In cantitati mici sunt inofensivi. La om doza zilnica admisa este de 0-6 mg/kilocorp. Se utilizeaza ca agenti de sechestrare in preparate din carne precum si la branzeturi topite.

3. ACETATUL DE CALCIU (E 263). Este inofensiv si de aceea nu au fost propuse doze zilnice admise. Se utilizeaza ca stabilizant pentru carnati si ca antifungic in panificatie.4. CLORURA DE CALCIU (E 509). Poate fi anhidra (masa poroasa sau bucati neregulate, albe, delicvescente, inodore), hidratata cu 2 molecule de apa (fragmente sau granule albe, dure, delicvescente, inodore) sau cu 6 molecule de apa (cristale incolore, foarte delicvescente, inodore). Solubilitatea in apa si alcool etilic difera in functie de felul sarii.

Este inofensiva si de aceea nu au fost propuse doze zilnice admise. Se utilizeaza in industria branzeturilor, pentru corectarea nivelului de calciu din lapte si ca agent de "intarire" la obtinerea castravetilor murati.
5. POLIFOSFATII (E 450 - E 452) poseda capacitatea de a forma complecsi solubili cu metalele alcaline si alcalino-pamantoase.
Prezinta risc de reactii alergice. In cantitati mari modifica echilibrul calciu-fosfor din organism si provoaca tulburari de tranzit intestinal.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.