Agricultura - zootehnia

Trimis la data: 2010-05-19
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Andra_B
Dimensiune: 43kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Constituie a doua ramura a agriculturii, la fel de importanta, furnizand o gama variata de produse utilizate atat in alimentatie cat si in industrie. Alimentele obtinute in urma acestei activitati au mare valoare nutritiva fiind principalul furnizor de proteine, grasimi si lipide (carne, lapte, oua, miere) iar materiile prime destinate industriei au mare valoare economica (blanuri, piei, lana, par, oase). Strans legata de cultura plantelor, unele specii de animale fiind utilizate din vechi timpuri la efectuarea lucrarilor agricole (arat, semanat, tractiune etc.) la care se adauga ingrasamintele naturale rezultate din dejectiile acestora si valorificarea superioara a unor plante prin consumul unor deseuri rezultate in urma recoltarii sau prelucrarii acestora (floarea soarelui, soia, sfecla de zahar etc.).
Constituie ramura de baza a zootehniei, prin produsele ce le pune la dispozitie omului. Laptele, aliment complet, larg folosit de toate categoriile de populatie este consumat atat in stare proaspata cat si preparat, conservat sau drept component al unor produse de patiserie. Carnea bovinelor este larg utilizata, talia acestor animale permitand o productivitate ridicata. Pieile rezultate prin sacrificare constituie baza industriei pielariei iar subprodusele (oase, unghii, sange) isi gasesc utilizare in diverse ramuri industriale.

In plus, valoarea lor creste prin cantitatea importanta de dejectii ce sunt larg utilizate drept fertilizant natural iar in trecut au constituit principala forta de tractiune animala.
a) Cresterea bovinelorIn functie de nivelul investitiilor si de gradul de concentrare al septelului se disting doua sisteme de crestere: cel clasic, gospodaresc si cel intensiv, industrial, cu intrepatrunderi firesti. Primul sistem este utilizat mai ales pentru vacile de lapte sau mixte practicandu se in gospodarii individuale cu efective mici, tehnologia de hranire utilizand pasunatul vara si stabulatia iarna sau acolo unde pasunile sunt putine, hranirea cu nutret verde la grajd (mai ales in zonele de deal si campie).

Sistemul industrial intensiv se practica in complexe specializate cu un grad ridicat de automatizare si mecanizare ce asigura o activitate productiva in flux continuu, combinat cu un sector de cultura a cerealelor si plantelor furajere necesare intretinerii efectivelor. Un caz particular il constituie pasunatul nomad al unor populatii din Africa (Sahel, platourile est africane) ce grupeaza cirezi enorme aflate permanent in cautarea hranei pe intinsele savane, la cheremul factorilor climatici.

Efectivele mondiale sunt estimate la 1 346 milioane capete (in anul 2000), repartizate astfel: 34 % in Asia, 26 % in America Latina, 15 % in Africa, 13 % in Europa (inclusiv Federatia Rusa), 9 % in America Anglo Saxona si 3 % in Oceania.Cel mai mare efectiv il detine India, cu 219 milioane capete in anul 2000. Productivitatea este insa extrem de redusa (793 litri de la o vaca fata de media mondiala de 2110 litri). Animalele sunt crescute in primul rand pentru lapte si tractiune, consumul de carne fiind prohibit de hinduism. Productia de lapte este redusa fata de alte state cu septel mult mai modest. Desi larg raspandita, se constata o concentrare a acestei activitati in Campia Gangelui si Deccan.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.