Agricultura durabila

Trimis la data: 2015-01-03
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 26
Nota: 5.28 / 10
Downloads: 141
Autor: Robert_I
Dimensiune: 2145kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Agricultura traditionala, la care s-a renuntat in majoritatea cazurilor, se caracterizeaza printr-o productivitate redusa, dar o durabilitate mult mai mare decat cea caracteristica agriculturii conventionale, practicata in prezent.Agricultura conventionala, cu toate contributiile substantiale la progresul social, este inca departe de ceea ce inseamna o dezvoltare durabila, prin care nu se intelege numai o stare fixa in armonie cu natura ci, mai degraba, o dezvoltare intr-un proces dinamic, in concordanta cu principiile ecologice moderne, prin care utilizarea resurselor, directia investitiilor, orientarea dezvoltarii tehnologiilor si schimbarile institutionale se fac tinand seama de cerintele, atat actuale cat si viitoare ale progresului societatii.

Cursuri similare:

Agricultura conventionala este asociata cu urmatoarele fenomene ecologice negative: deteriorarea resurselor de sol, epuizarea resurselor de apa subterana, poluarea solului si apelor, afectarea biodiversitatii, distrugerea habitatelor vietuitoarelor salbatice. Poluarea solurilor agricole diminueaza in ritmuri alarmante baza de resurse de soluri si degradeaza uneori ireversibil calitatea acestora. Proprietatile biologice ale solului sunt grav afectate de multitudinea de produse chimice folosite in tratarea culturilor.

Aceste proprietati pana acum neglijate sunt direct legate de proprietatile fizice si chimice ale solului si influenteaza sanatatea plantelor, calitatea alimentelor si sanatatea oamenilor.Constientizarea omenirii cu privire la declinul general al productivitatii solurilor in intreaga lume a condus la sublinierea urmatoarelor cauze majore: gospodarirea necorespunzatoare a solurilor, practic agricole de tipul mineritului, epuizarea elementelor nutritive, extinderea si intensificarea eroziunii solurilor.

Eroziunea solurilor a dus la pierderea a 0,7% pe an din orizontul A, fara compensarea cantitativa si calitativa a elementelor nutritive pierdute, dereglarea regimului hidric si hidrogeologic al solului, diminuarea recoltelor cu 20-65%.Daca pana acum calitatea solului era privita simplist, numai prin prisma factorilor care favorizeaza cresterea plantelor, conceptul modern privind calitatea solului integreaza alaturi de productivitatea solului si atributele securitatii si calitatii alimentelor, sanatatii umane si animale, precum si ale calitatii mediului inconjurator.

In acest context, productivitatea solului capata un nou continut, mult mai cuprinzator. productivitatea solului reprezinta capacitatea unui sol de a produce culturi asigurate si nutritive intr-un mod durabil pe termen lung si de a creste gradul de sanatate umana si animala, fara deteriorarea bazei de resurse naturale sau afectarea calitatii mediului inconjurator.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.