Agricultura generala

Trimis la data: 2010-05-13
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 108
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Dan_T
Dimensiune: 451kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Pedologia este stiinta care, se ocupa cu studiul solului sub aspectul
genezei, evolutiei, caracterelor morfologice, proprietatilor fizice, chimice sibiologice, clasificarii, repartitiei geografice, utilizarii rationale.Etimologic, termenul de "Pedologie" este de origine greaca, provenind dincuvintele "pedon" (teren, sol, ogor) si "logos" (discutie, vorbire in sensul destudiu).Pedologia este o stiinta, deoarece are un obiect de studiu, o evolutie, legi simetode proprii de cercetare.
Lui Gheorghe Munteanu Murgoci (1872-1925) i se recunoaste meritul si
calitatea de fondator al pedologiei ca stiinta in tara noastra si care intocmesteprima harta agro-pedologica a Romaniei, impreuna cu Emil Protopopescu - Pache.Dintre personalitatile de prestigiu ale stiintei solului care s-au remarcatprin lucrarile lor atat pe plan national cat si international demne de mentionatsunt: N.Cernescu, M.Popovat, N.Bucur, C.D.Chirita, C.V.Oprea, Gr.Obrejanu,C.Tesu, Er. Merlescu, etc.

1.3. Principii, legi si metode de cercetare in pedologie
In pedologie, se poate vorbi de urmatoarele principii mai importante:
a) Principiul paralelismului fito-pedo-climatic. Potrivit acestui principiuin natura exista o interdependenta intre clima, vegetatie si sol.b) Principiul evolutiei, enuntat de Wiliams, evidentiaza faptul ca solurileevolueaza continuu, in fazele incipiente de formare a solului evolutia este maiintensa, apoi din ce in ce mai lenta, ca urmare a realizarii unui echilibru intre solsi factorii de solificare.

Ca orice stiinta pedologia foloseste metode proprii de cercetare dintre
care amintim:a) Descrierea morfologica. Este metoda care consta in precizareamacroscopica si microscopica a insusirilor solului (grosime, culoare, structura,are permit recunoasterea tipului de sol).b) Cartarea pedologica. Consta in identificarea pe teren, delimitarea
spatiala si cercetarea tipurilor, subtipurilor si variatiilor de sol existente pe unanumit teritoriu.

c) Analiza fizico-chimica. Prin analiza fizico-chimica se determina
cantitativ componentele chimice ale solului.
d) Experientele in camp si in vase de vegetatie, permit scoaterea in
evidenta a insusirilor solului care nu pot fi determinate prin descriereamorfologica sau analiza fizico-chimica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.