Agricultura ramura a productiei materiale

Trimis la data: 2010-05-03
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 39
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Lucian_M
Dimensiune: 55kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Sistemul de productie agricola, productie materiala, ramura biologica, particularitati tehnice si economice, surplus economic, dezvoltare economica, teoria industrializarii, industrializarea agriculturii, relatii interindustriale, multifunctionaliatatea agriculturii, securitate alimentara, raportul industrie si agricultura, foarfecele preturilor, dezvoltare durabila, agricultura durabila.
Agricultura reprezinta in ansamblul economiei nationale una din ramurile de mare importanta, menita sa contribuie intr-o masura covarsitoare la relansarea cresterii economice a tarii noastre. Este necesar sa se petreaca transformari fundamentale in structura agrara, in baza tehnico-materiala, in organizarea exploatatiilor agricole, care sa asigure practicarea unei agriculturi moderne si inscrierea ei in strategia generala de trecere a intregii economii romanesti la economia de piata.

Agricultura se bucura astazi de o deosebita atentie in toate tarile lumii, indiferent de nivelul de dezvoltare economica. In lumea contemporana tarile cele mai dezvoltate din punct de vedere economic sunt si cele mai mari producatoare si exportatoare de produse agricole.
Ca ramura de baza a economiei noastre nationale agricultura se afirma ca un domeniu de activitate deosebit de complex si complicat.
Complexitatea agriculturii, ca ramura a productiei materiale, a economiei nationale, este determinata de rolul agriculturii in dezvoltarea economica si de particularitatile ei tehnice, economice si sociale, care imprima legitatilor economice generale o manifestare specifica in agricultura.

Un fenomen caracteristic pentru toate tarile il constituie, in economia contemporana, cresterea rolului agriculturii, cu toate ca ponderea contributiei agriculturii la formarea produsului intern brut scade, iar numarul populatiei active din agricultura se reduce. Acest fenomen devine explicabil de indata ce locul agriculturii in angrenajul economiei generale este abordat nu numai dupa anumite ponderi in structura unor indicatori macroeconomici, ci si printr-o analiza de ansamblu a functiilor agriculturii in cresterea economica generala.

Agricultura constituie o ramura care se bazeaza pe resurse in continua autoreinnoire, spre deosebire de alte ramuri care utilizeaza resurse naturale (petrol, carbune, minereuri etc.), ce se epuizeaza pe masura exploatarii.
Productia agricola in ansamblul ei apare ca o rezultanta a unor procese complexe de transformare a unei multitudini de substante si forme de energie (solara, chimica, biochimica, fosila etc.) prin intermediul organismului viu al plantelor si animalelor, sub impactul factorilor naturali, ai resurselor materiale si financiare, a muncii, in bunuri materiale specifice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.