Agrometeorologie

Trimis la data: 2010-05-10
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Mihai_P
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Meteorologia poate fi considerata si o stiinta pura si una aplicativa la activitatile umane. Ca stiinta pura, meteorologia este o ramura a geofizicii si are ca obiect "Fizica atmosferei".
Din punctul de vedere al Serviciilor meteorologice nationale grupate in Organizatia Meteorologica Mondiala a Natiunilor Unite (OMM), meteorologia raspunde unei definitii mai conforme rolului OMM si anume:
"Meteorologia este stiinta mediului atmosferic inconjurator al umanitatii. Activitatile sale teoretice sunt dirijate catre o mai buna intelegere a evolutiei vremii si a echilibrelor climatice; activitatile sale aplicate sunt orientate catre cresterea bunastarii umane".
In primul caz, meteorologia se ocupa de urmarirea si de intelegerea evolutiei starii atmosferei in toate locurile de pe Pamant, de la un moment la altul, de la o zi la alta. Acesta este punctul de vedere al meteorologiei dinamice, stiinta evolutiei starii atmosferice (a vremii) dupa legile hidrodinamicii si ale termodinamicii. Succesiunea in timp a diferitelor stari fizice ale atmosferei, in continua schimbare, reprezinta mersul sau evolutia vremii. Aplicatia meteorologiei dinamice este meteorologia sinoptica, ramura ce are ca obiect prevederea evolutiei timpului la suprafata Pamantului.

"Buletinul meteo" pentru public constituie obiectul meteorologiei previzionale.In al doilea caz, meteorologia se ocupa de caracterizarea evolutiei cumulate a "vremii" in diverse locuri de pe Pamant, pe durata unei perioade de timp suficient de lunga pentru ca toate caracteristicile studiate sa fie semnificative statistic. Procesul de incalzire al Pamantului de catre Soare se supune la doua cicluri astronomice fundamentale: al zilei si al anului. Evolutia medie a diverselor elemente ale vremii (sau elemente meteorologice; acestea sunt temperatura aerului, presiunea atmosferica, umezeala aerului, nebulozitatea, precipitatiile, vizibilitatea, vantul etc.

si formeaza obiectul observatiilor meteorologice) in cursul acestor doua cicluri, in fiecare loc de pe Pamant, defineste "clima" locului respectiv. Clima este caracterizata mai ales prin evolutia medie sau regimul elementelor in timpul anului, adica prin ritmul sezonier al acestor elemente, dar si prin valorile lor extreme. La scara marilor tipuri de clima existente pe suprafata terestra, temperatura aerului Ta si precipitatiile P sunt cele mai caracteristice dintre aceste elemente. Astfel, sistemul regimurilor (Ta, P) este suficient pentru clasarea acestor tipuri si a marilor formatiuni fitogeografice pe care aceste regimuri le instaleaza la suprafata continentelor.

Constatarea sau descrierea climatelor este obiectul climatografiei. Acesteia i se adauga climatologia teoretica, care se ocupa de explicarea distributiei marilor tipuri de climat ale planetei prin cauzele lor. In trecut, Comisia de climatologie a OMM a convenit sa se defineasca climatele pentru perioade de 30 de ani, incepand cu 1900,1930,1960,.. .Acum, chiar si specialistii vorbesc de conditii climatice atunci cand este vorba de evolutia vremii pe durata unui sezon al unui an dat (se citeste, de ex., "climatul verii 2000 a fost astfel...").
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.