Alcatuirea nucleului

Trimis la data: 2015-01-22 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: aleandrududuman Dimensiune: 839kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Nucleul reprezinta partea centrala a atomului, in care este acumulata aproape toata masa. In nucleu exista particule cu sarcina electrica pozitiva, numite protoni si particule neutre din punct de vedere electric, numite neutroni. Ambele particule componente ale nucleului: protonii si neutronii sunt denumite nucleoni, adica particule componente ale nucleului.
Un nucleu oarecare (denumit in general nuclid) este notat simbolic , in care s-a notat cu X simbolul atomului respectiv.

Nucleul reprezinta partea centrala a atomului, in care este acumulata aproape toata masa. In nucleu exista particule cu sarcina electrica pozitiva, numite protoni si particule neutre din punct de vedere electric, numite neutroni. Ambele particule componente ale nucleului: protonii si neutronii sunt denumite nucleoni, adica particule componente ale nucleului.

Un nucleu oarecare (denumit in general nuclid) este notat simbolic , in care s-a notat cu X simbolul atomului respectiv. Cu Z s-a notat numarul de protoni, sau numarul de sarcini electrice elementare ale nucleului, iar cu A s-a notat numarul de nucleoni, sau masa aproximativa a nucleului exprimata in unitati atomice de masa. Numarul de neutroni se obtine scazand din numarul de nucleoni, numarul de protoni. Deci, numarul de neutroni este A - Z.

Doi nuclizi X si Y sunt izotopi daca au acelasi numar de protoni, sau au aceeasi sarcina electrica pozitiva. Doi nuclizi X si Y sunt izobari daca au acelasi numar de nucleoni, sau daca au aceeasi masa. Doi nuclizi X si Y sunt izotoni daca au acelasi numar de neutroni.
Pentru a mentine nucleonii impreuna intr-un nucleu trebuie sa existe intre nucleoni, forte extrem de intense care sa tina legati nucleonii in nucleu. Aceste forte se numesc forte nucleare. Forta de interactiune proton-proton este aproximativ egala cu forta de interactiune neutron-neutron sau proton-neutron.

Fproton-protona��Fneutron-neutrona��Fproton-neutron
Fortele nucleare:a�� sunt forte de intensitate foarte mare;a�� sunt forte de saturatie; energia medie a nucleonilor unui nucleu nu este o functie liniara de numarul nucleonilor;a�� actioneaza pe distante foarte mici, de ordinul a 10-15 m;a�� sunt independente de sarcina electrica a nucleonilor. Modele nucleare Modelul in paturi al nucleului. Modelul in paturi explica bine anumite proprietati ale structurii nucleare cum ar fi momentul cinetic total al nucleului. Se admite ca nucleonii nu au aceeasi energie. Intr-o reprezentare energetica, nucleonii se gasesc pe nivele de energie vecine, formand paturi energetice.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.