Aliaje feroase

Trimis la data: 2010-10-28
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.84 / 10
Downloads: 0
Autor: Laurentiu_F
Dimensiune: 245kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Otelurile sunt aliaje ale Fe cu C (2,11%) care contin elemente insotitoare permanente nedaunatoare (MN, Si, Al) sau daunatoare ( S, P, O, N, H) precum si elemente de aliere, in cazul celor aliate.
Sunt cele mai utilizate materiale metalice in diverse ramuri ale industriei, datorita obtinerii relativ usoare din materii prime abundente inca, la un pret de cost scazut si datorita proprietatilor fizico - mecanice, chimice si tehnologice bune, care pot fi modificate in limite largi prin aliere sau prelucrari termice, termochimice, termomecanice, termoultrasonice. De asemenea otelurile pot fi prelucrate aproape prin toate procedeele cunoscute, iar in final dupa utilizare si scoatere din uz constituie materie prima ca fier vechi pentru elaborarea altor oteluri.

Cursuri similare:

Singurele inconveniente ale otelurilor sunt greutatea specifica mare si rezistenta scazuta la coroziune.
Pentru ca otelurile sa poata fi alese si utilizate in diferite scopuri, trebuiesc cunoscute sub toate aspectele.
Calsificarea otelurilor se face dupa mai multe criterii:
a) dupa natura semifabricatului, sunt: oteluri turnate si oteluri deformate plastic ( forjare, laminare);
b) dupa criteriul calitatii, sunt: oteluri carbon, oteluri slab aliate, si inalt aliate (mediu si inalt aliate - tabel);

c) dupa utilizare, sunt: oteluri carbon sau oteluri slab aliate de constructie
(metalice sau mecanice) cu pana la 0,65% C, oteluri carbon sau aliate pentru scule, cu 0,65 - 2% C si oteluri cu proprietati fizice, chimice si mecanice speciale.
d) dupa structura de echilibru, otelurile carbon sunt: hipoeutectoide, (0,02 - 0,77 % C), eutectoide (0,77 % C) si hipereutectoide (0,77 - 2,11 % C), iar otelurile aliate, in functie de cantitatea elementelor de aliere, sunt: hipoeutectoide, eutectoide si hipereutectoide.

Otelurile cristalizeaza dupa sistemul metastabil Fe- cementita ele sunt formate din Fe si Ce.Un otel are deci proprietati intermediare, proprietati ce caracterizeaza Fe si Ce, adica in comparatie cu Fe este mai dur si mai putin plastic decat acesta dar nu atat de dur si fragil ca si cementita. Duritatea, rezistenta, plasticitatea unui otel depind de raportul dintre proportia Fe si Ce. Variatia proprietatilor otelurilor carbon in stare recoapta la cresterea continutului de C este data in figura a, iar variatia temperaturii de tranzitie de la starea fragila la cea ductila, in figura b.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.