Alimentatia cainilor si a pisicilor

Trimis la data: 2010-12-13
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 15
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 5
Autor: Alexandra Damaschin
Dimensiune: 32kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Pisicile sunt animale solitare, iar cainii au spirit social si de haita. Cainii sunt animale carnivore, dar pot fi hraniti chiar si cu un regim vegetarian.Pisicile prelucreaza alimentele mecanic la nivelul cavitatii orale, iar dupa maruntire le inghit. Cainii inghit alimentele fara a le marunti in prealabil. Secretia salivara a glandelor parotide, sublinguale si mandibulare este usor acida, lipsita de enzime. Este bogata in mucus cu rol lubrifiant. In stomac are loc digestia proteinelor, iar datorita particularitatilor anatomice ale cardiei, vomita usor. Mucoasa gastrica secreta mucus, HCl si pepsina. Pepsina este secretata sub forma de pepsinogen (inactiv), iar activarea se produce sub actiunea HCl. Stratul de mucus din stomac are rol protector impotriva HCl si pepsinei (autodigestia). Secretia gastrica este reglata pe cale nervoasa si umorala. Stimulii vizuali, olfactivi, acustici, corelati cu procesul de hranire au un rol important in declansarea secretiei gastrice. Pe cale umorala intervine gastrina care stimuleaza activitatea secretorie a glandelor gastrice. Daca secretia gastrica este in exces, scaderea pH-ului inhiba producerea de gastrina.

Cursuri similare:

Perioada de repaus dureaza cca 8 luni interval care cuprinde si faza de naparlire (vara), schimbarea parului si formarea blanii de iarna.
In perioada august-decembrie, printr-o alimentatie echilibrata si mai abundenta se asigura cresterea masei corporale a femelei adulte cu 25-30% fata de luna iulie, aceasta constituind indicii corespunzatori pentru reproductie si calitatea blanii de iarna.

Perioada de gestatie impune asigurarea unor ratii cu nivel proteic si vitamino-mineral ridicat pentru dezvoltarea produsilor de conceptie si realizarea rezervelor pentru perioada de lactatie.

Perioada de lactatie - comparativ cu perioada de repaus, in primele 3-4 saptamani de la parturitie, trebuie sa se asigure un nivel nutritiv al ratiei de 3-3,5 ori mai ridicat. Ratiile trebuie sa fie putin voluminoase, usor digerabile, continand proteina cu valoare biologica ridicata

Perioada de crestere. Puii si tineretul se vor hrani diferentiat. Din ziua a 15-a pana la intarcare se introduc suplimente fata de laptele preluat prin supt - masa verde, o cantitate mica de iaurt, morcovi felii subtiri.

Tineretul intarcat are un interval de 2-4 luni cu un ritm de crestere foarte intens. Dupa perioada de naparlire (iulie-august), are loc cresterea parului si depunerea rezervelor pentru iarna.
Reproducatorii masculi se hranesc diferentiat, in functie de masa corporala, perioada specifica (repaus, pregatire pentru monta, monta, perioada de naparlire, de refacere a blanii).

Deficientele alimentare, atat cantitative cat si calitative ( atentie deosebita la a.a. limitanti - metionina, cisteina, lizina, triptofan, izoleucina) se repercuteaza negativ asupra sanatatii si calitatii blanitelor.

Normele de furajare pentru grasimi sunt aceleasi ca si pentru tineret, cu precizarea ca necesarul de acizi grasi nesaturati este mai scazut, 0,5% din SU a furajului. In perioada de iarna se va avea in vedere sa nu se reduca continutul in grasimi pentru ca influenteaza negativ functia de reproducere.

Cerintele de hidrati de carbon sunt de 3,5-4 g/100 kcal EM, adica 15-25% din EM a ratei se va asigura prin acestia. O crestere la 30% influenteaza necorespunzator dezvoltarea corporala.

Dintre vitamine, cele din complexul B sunt cele mai importante pentru toate categoriile de varsta. Carenta in vitamine B genereaza o patologie greu de diagnosticat si de incadrat, confundandu-se foarte usor cu alte boli. Hipo- sau avitaminoza B1 apare in cazul hranirii nurcilor si vulpilor cu peste care contine tiaminaze (apar tulburari de reproductie, semne nervoase, deprecieri ale parului).

Carenta de B6 determina tulburari de reproductie, deprecierea blanurilor, influenteaza negativ dezvoltarea). Avidina din albusul de ou determina scaderea in greutate si tulburari de reproductie, fenomene care pot aparea si in urma hranirii cu carne provenita de la pasarile cu diateza exsudativa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.