Ambalarea produselor horticole

Trimis la data: 2013-01-21
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: ellenaelli2009
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1.1. Ambalarea prin nearanjare in interiorul lazilor (in vrac). Este cea mai raspandita forma de ambalare, conform standardelor aflate in vigoare. Metoda este destinata valorificarii produselor pe piata interna si la export, fiind accesibila si expeditiva. La calitatile superioare si la loturile pentru export, se ambaleaza numai produse sortate si calibrate, omogene.Produsele se introduc treptat, scuturand din cand in cand ambalajul pentru asezarea mai buna, fara spatii. Produsele ambalate uniform trebuie sa prezinte o suprafata plana, uniforma. In standarde se precizeaza ca uniformitatea produselor ambalate este o conditie de baza, fatuirea fiind considerata o practica incorecta.

Cursuri similare:

Folosirea cosuletelor de 0,5 kg din material plastic la afine (STAS 7849-86) sau a caserolelor de 300 - 500 g la zmeura (STAS 9036-85) se coreleaza cu utilizarea lazii - suport tip VI STAS 1247-89, care este destinata pentru supraambalarea acestor ambalaje, inclusiv la zmeura, coacaze negre sau capsune. La struguri, aspectul ambalajului devine mai atragator prin separarea produsului la interior cu foita de hartie, in doua sau trei benzi.


1.2. Ambalarea prin semiaranjare. Este recomandata spre exemplu in cazul fasolei de gradina pentru export, unde pastaile de la suprafata se orienteaza paralel cu latura lunga a ambalajelor.
1.3. Ambalarea prin aranjare. Este specifica pentru consumul intern in doua cazuri: praz (STAS 5767-95) si andive (Witloof) (STAS 7216-96). In timp ce la praz ambalarea plantelor prin aranjare in randuri este doar una dintre cele trei variante de ambalare, la andivele Witloof se specifica in mod concret si obligatoriu aranjarea orizontala a papusilor, in randuri regulate si suprapuse.

In vederea exportului, ambalarea prin aranjare are numeroase variante: in randuri drepte separate sau neseparate, in sah, ambalarea estetica etc.
a) Ambalarea in randuri drepte neseparate se face in siruri paralele si perpendiculare pe laturile laditelor, iar pozitia fructelor este mereu aceeasi (cu cavitatea caliciala in sus sau in jos, sau pe cant cu cavitatea caliciala in aceeasi parte). Metoda nu foloseste intotdeauna in mod judicios spatiul ambalajelor, iar produsele sunt mai expuse vatamarii, cu cat sunt intr-un rand situat mai jos, datorita suprapunerii. Materialele auxiliare de fixare sunt in cantitate mare.

b) Ambalarea in randuri drepte separate prezinta avantaje legate de aspectul mai atragator, iar calitatea este asigurata de izolarea produselor prin foi de carton, diverse tipuri de cofraje, platouri alveolare etc.
c) Ambalarea in sah foloseste mai bine spatiul existent si micsoreaza presiunea produselor unele asupra celorlalte, prin amplasarea randurilor succesive in spatiile libere ale randurilor anterioare, atat pe orizontala, cat si pe verticala. Materialele auxiliare de fixare se folosesc in cantitate mai mica.

d) Ambalarea estetica, asa cum este ea descrisa, este de fapt o ambalare in cutii, platouri, cofraje sau alveole de dimensiuni mai reduse, a unui numar de maxim 10 fructe de calitate aleasa. Numarul mic, aspectul si forma ambalajului, includerea in folie speciala si chiar aparenta deosebita a produselor, imprima un aspect deosebit de atragator acestor tipuri de aranjare, destinate pentru magazinele cu autoservire.

2. Clasificarea ambalajelor
Ambalajele de recoltare cele mai folosite sunt cosurile, galetile, laditele, lazile - paleta, sacii de diferite tipuri etc. Produsele foarte perisabile se recolteaza direct in ambalajele de desfacere, deoarece nu suporta manipulari suplimentare.Ambalajele de transport si depozitare constituie o categorie distincta pentru multe produse, iar diversele palete sau lazile - paleta asigura o eficienta si o productivitate sporita in aceasta faza, prin capacitatea lor ridicata de manipulare mecanizata si de pastrare moderna. Ele pot asocia si se constituie in unitati de incarcatura paletizata, in vederea lotizarii si expedierii.

Ambalajele de desfacere sunt cele de lemn sau material plastic de 6 - 30 kg, precum si cele pentru preambalare (saculete sau saci de plasa din material textil sau plastic, pungi din polietilena sau hartie, pelicule plastice). In paralel, exista un circuit al ambalajelor goale din comertul intern care se colecteaza, se constituie in unitati de incarcatura si se returneaza la depozite, centre sau producatori horticoli, pentru noi produse (Mircea, I., 1986).

Ambalajele de export sunt foarte diverse si au multe accesorii, fiecare produs avand o metodologie proprie, cu variante specifice si grad de complexitate diferit. Prin definitie sunt nereturnabile, dar au un design si o inscriptionare deosebite, purtatoare ale unui mesaj publicitar adresat clientului extern.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.