Ameliorarea plantelor

Trimis la data: 2010-09-28
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 58
Nota: 8.43 / 10
Downloads: 240
Autor: Rebeca Sistea
Dimensiune: 83kb
Voturi: 11
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Fasolea este una dintre principalele furnizoare de proteina de origine vegetala in alimentatia umana. Proteina de fasole este foarte valoroasa din punct de vedere calitativ, continand majoritatea aminoacizilor esentiali, la un pret de mult inferior proteinelor de origine animala.Pentru cultivatori, fasolea aduce unele avantaje, fiind o buna premergatoare pentru majoritatea culturilor. Suprafetele reduse se datoreaza unor impedimente legate de mecanizarea lucrarilor de intretinere si recoltat, cat si datorita cerintelor ridicate fata de conditiile de mediu si tehnologie.

Cursuri similare:

2.2.1. Originea si sistematica.
Speciile cultivate de fasole apartin genului Phaseolus, gen care cuprinde un numar mare de specii de provenienta americana sau asiatica.Din grupa americana, cele mai raspandite sunt speciile: P.vulgaris, P.lunatus, P.macrospermum si P.multiflores.

De fapt, speciile americane sunt cele mai raspandite in cultura in Europa, in tara noastra, suprafetele cultivate sunt ocupate aproape exclusiv cu specia P.vulgaris. Speciile americane se caracterizeaza prin pastai si boabe mari, prezentand forme cu crestere limitata sau urcatoare.Din grupa speciile asiatice, cele mai cunoscute sunt speciile P.aureus si P.mungo. Acestea se caracterizeaza prin prezenta pastailor si a boabelor de marime mica, puternic pubescente.

2.2.2. Genetica fasolei.
In cadrul genului Phaseolus,dupa numarul de cromozomi, se contureaza doua grupe: grupa diploida (2n=22), din care fac parte speciile americane si majoritatea celor asiatice; si grupa tetraploida (2n=44), din care fac parte doua specii: P.aureus si P.mungo.Studiile de genetica la fasole sunt destul de putine. Exista date despre unele caractere de importanta mai mica, iar despre caracterele importante, referirile sunt sporadice.

Referitor la determinismul genetic al principalelor caractere morfologice la fasole, sunt destul de putine cunostinte. Sunt cunoscute unele gene cu importanta mai redusa, cum ar fi: gena "H" pentru forma curbata a pastailor si gena "a" pentru forma dreapta, gena "ax" pentru cresterea cotiledoanelor, genele "B" si "R" pentru culoarea inchisa a tegumentului seminal, gena "b" pentru culoarea alba si cenusie, genele "D" pentru culoarea florilor, genele "E" pentru culoarea pastailor, gena "T" pentru forma urcatoare a tulpinii, gena "V" pentru tufa pitica. (POTLOG si colab., 1989)

Determinismul genetic al capacitatii de productie si al calitatii este mai putin cunoscut, aceasta datorandu-se studiilor mai putine efectuate la aceasta planta, dar si faptului ca aceste caractere sunt cantitative, studiul facandu-se mai anevoios.Cunostintele despre genele implicate in realizarea rezistentei la boli sunt numeroase.

Rezistenta la fusarioza, boala cauzata de Colletotrichum sp. se datoreaza genei "Fw" cu comportare dominanta.Pentru rezistenta la bacterioze (Pseudomonas phaseolica si Xanthomonas phaseoli) se cunosc mai multe gene, in cazul primului agent patogen, gene dominante, iar pentru cel de-al doilea, gene recesive.

Un grup mai mare de gene se cunosc si pentru rezistenta la viroze. Pentru cel mai raspandit virus (Phaseolus virus 1) exista doua surse de rezistente. Una dinte acestea este de tip recesiv, datorata genelor "a" si "s", iar cealalta este de tip dominant inhibitor "I", care actioneaza aspra genelor "A" si "S" care confera sensibilitate la atac. Cel mai utilizat in ameliorare este cel de-al doilea tip. In ultimul timp au fost semnatele gene de rezistenta nementionate pentru atacul de arsura aureolata (Pseudomonas phaseolicola) si mozaicul galben (Phaseolus virus). (POTLOG si colab., 1984)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.