Amestecarea fluidelor

Trimis la data: 2009-12-29
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Octavian_T
Dimensiune: 890kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Aceasta operatie reprezinta, in fapt, omogenizarea unui sistem din doi sau mai multi componenti, astfel incat in acesta sa nu existe gradienti de concentratie.
Rareori produsul final al unei fabricatii chimice il constituie un amestec bine omogenizat de materii prime (exemplu: vopsele, produse chimice, insecticide, beton), astfel ca de cele mai multe ori amestecarea serveste pentru:

Cursuri similare:

De cele mai multe ori, amestecarea este o faza distincta a unei fabricatii, alte operatii pot interveni dorit sau inevitabil - simultan cu amestecarea (de exemplu: maruntire, uscare, reactie chimica). Conditiile amestecarii difera dupa starea fizica a materialelor, dupa proprietatile lor si dupa produsul care trebuie sa rezulte. Tinand cont de acest fapt, se folosesc termenii:

- agitare pentru a descrie amestecarea intre doua fluide sau un fluid su un solid, cand amestecul are vascozitate mica sau medie;
- malaxare pentru a caracteriza amestecarea intre doua fluide, sau mai precis intre un fluid si un solid cand amestecul are consistenta ridicata;
- amestecare propriu - zisa - in sens restrans, pentru a caracteriza amestecarea solidelor granulare.
Dupa aceasta clasificare se impart si dispozitivele aferente. Exista agitatoare, malaxoare, respectiv amestecatoare pentru solide.

Eficacitatea amestecariiDesi exista un numar mare de cercetari experimentale si studii teoretice vizand caracterizarea eficacitatii amestecarii cu ajutorul carora sa se poata alege si dimensiona cu siguranta dispozitivul cel mai potrivit, cat si pentru a prevedea durata agitarii in conditiile cunoasterii proprietatilor fizice ale componentilor. In acest sens, nu s-a ajuns la o metoda sigura si precisa. Pentru agitare se utilizeaza:

a) Metoda Kafarov - considera agitarea a doua lichide imiscibile intr-un vas cu agitator. Din cateva puncte ale lichidului se iau probe la diferite inaltimi si diferite distante de axul agitatorului. Concentratia relativa, in procente relativ la continutul celor doua faze a si b, este:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.