Amnistia fiscala - practici nationale si internationale

Trimis la data: 2012-10-01
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 1
Autor: winfast777
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
De regula, amnistiile fiscale sunt perioade temporare in care autoritatile fiscale primesc platile asociate cu evaziunea fiscala recunoscuta, achitate in mod benevol cu penalitati reduse. Amnistia reprezinta iertarea sau diminuarea pedepsei pentru infractiunile comise. In toata lumea, eschivarea de la plata impozitelor se considera o incalcare grava a legislatiei si, deseori, presupune privarea de libertate.

Cursuri similare:

Spre deosebire de alte tipuri de amnistii, amnistiile financiare, la care se refera amnistiile fiscale si legalizarea capitalurilor , vizeaza, cu prioritate, aspecte economice. Orice amnistie financiara urmareste doua scopuri - juridic si economic. Scopul juridic al amnistiei financiare consta in scutirea de raspundere administrativa si penala a contribuabililor care s-au eschivat de la plata obligatiilor fiscale. Scopul economic consta in diminuarea nivelului evaziunii fiscale prin imbunatatirea disciplinei fiscale si majorarea veniturilor bugetului prin extinderea bazei impozabile.

In unele state, se produc periodic amnistii fiscale partiale, care constau in anularea amenzillor si penalitatilor, calculate asupra cazurilor de incalcare fiscala. In Republica Moldova, au fost petrecute un sir de amnistii partiale, care aveau drept scop micsorarea restantelor la bugetele de toate nivelele si stimularea contribuabililor pentru achitarea benevola a obligatiilor fiscale.

In acest sens, pe parcursul anilor 2004-2006, au fost adoptate un sir de legi privind anularea partiala sau totala a obligatiilor fiscale, si anume:
-conform Legii privind anularea penalitatilor si sanctiunilor financiare pentru producatorii agricoli nr.270-XV din 27 iunie 2004, au fost anulate datorii ale producatorilor agricoli in suma de 195 milioane lei;
-conform Legii privind anularea majorarilor de intarziere si amenzilor nr.394-XV din 25 noiembrie 2004, au fost anulate amenzi si penalitati in suma de 130 milioane lei;

-legi similare au fost adoptate la finele anului 2006, care prevedeau anularea amenzilor si penalitatilor aferente bugetelor de toate nivelele;
-in baza articolului 234 din Codul Fiscal, persoana trasa la raspundere pentru incalcare fiscala beneficiaza de o reducere cu 50% a amenzilor aplicate, daca achita in termen de trei zile lucratoare de la data inmanarii deciziei asupra cazului de incalcare fiscala suma impozitelor, taxelor, majorarilor de intarziere si 50% din amenda indicata in decizie.

Pentru estimarea efectelor amnistiei fiscale pentru Republica Moldova, este utila studierea practicii internationale in acest domeniu, care a cunoscut atat succese in unele state (Italia, Irlanda, Germania, Estonia), cat si insuccese (Belgia, Argentina, Georgia).
In Belgia, in anul 2004, a intrat in vigoare Legea cu privire la amnistierea capitalului, care a fost scos din tara.

Astfel, cetatenii care aveau capitaluri plasate in bancile altor state aveau posibilitatea de a le reintoarce in tara, fara aplicarea sanctiunilor timp de un an. In acest caz, cetatenii belgieni erau obligati sa contribuie la buget cu 6% din suma capitalului repatriat, daca acest capital va fi investit in actiunile companiilor belgiene pe o perioada de nu mai putin de trei ani si 9% din suma capitalului repatriat, utilizat in alte scopuri. Guvernul Belgiei prognoza reintoarcerea in tara a 10-15 miliarde euro, ceea ce ar fi permis incasarea a 850 milioane euro sub forma de prelevari fiscale.

Amnistia capitalului in Belgia a anticipat intrarea in vigoare a Directivei europene despre investitii, la inceputul anului 2005, conform careia toate bancile Uniunii Europene erau obligate sa prezinte informatii despre depozitele nerezidentilor la organele financiare de control ale statelor, ai caror cetateni erau nerezidentii mentionati.

Directiva afecta Luxemburgul, unde se pastrau o mare parte din capitalurile cetatenilor belgieni (in Luxemburg, impozitul pe venit nu se percepea, iar, in Belgia, cota maxima a impozitului pe venit constituia 50%). Prin intermediul tratatelor internationale, Comisia europeana a contribuit la introducerea cotelor de impozitare ridicate pentru nerezidentii Elvetiei si Lichtensteinului, care nu sunt membre ale Uniunii Europene, ceea ce a facut ineficienta plasarea capitalurilor in bancile acestor state.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.