Amortizarea activelor fixe

Trimis la data: 2014-03-31 Materia: Contabilitate Nivel: Facultate Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: alexandra_16d Dimensiune: 45kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Activele fixe, din punct de vedere material se concretizeaza in utilaje, instalatii, mijloace de transport, cladiri si formeaza baza tehnica a oricarui agent economic.
Activele fixe reprezinta aceea parte a aparatului de serviciu care se consuma si transmit valoarea asupra serviciilor nu dintr-o data, ci treptat, in decursul mai multor cicluri de exploatare, pastreaza forma fizica si au o durata indelungata de functionare.
Transmiterea treptata a valorii este determinata de faptul ca consumul activelor fixe, uzura fizica si morala actioneaza tot in mod treptat.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Necesarul de active fixe depinde de volumul activitatii. Marimea activelor fixe influenteaza rentabilitatea, deoarece sunt purtatoare de cheltuieli de amortizare, intretinere, chirii, sarcini financiare, astfel ca la stabilirea volumului imobilizarilor este necesar sa se tina seama de criteriul rentabilitatii.
Din momentul in care se produc, dar mai ales din momentul de folosire, activele fixe se uzeaza fizic si moral.
Uzura fizica reprezinta baza materiala a pierderii valorii activelor fixe, fiind determinata de intrebuintare, actiunea unor factori naturali si de scurgerea timpului.

Ca efect al uzurii, activele fixe trebuie supuse reparatiilor, intretinerilor, dar toate acestea presupun cheltuieli.
Uzura morala are loc atunci cand activele fixe se demodeaza , se invechesc din punct de vedere tehnologic, apar altele mai perfectionate si mai bine adaptate la conditiile de lucru. Uzura morala poate si trebuie luata in calculul volumului de amortizare prin stabilirea unei durate de serviciu (mai mic) nu numai in functie de uzura fizica ci si de cea morala (ca metoda, amortizarea accelerata).

Atat uzura fizica cat si cea morala reprezinta cadrul obiectiv al functiei de amortizare. Amortizarea ca element al costurilor se refera la o parte insemnata a cheltuielilor munca trecuta ce se va recupera odata cu celelalte cheltuieli, adica odata cu vanzarea si incasarea produselor. In activitatea curenta a unitatii, pentru cresterea profitului este necesar sa se reduca cheltuielile privind amortizarea., ceea ce se poate realiza prin cresterea productiei, reducerea activelor fixe inactive si micsorarea valorii de inventar prin reducerea cheltuielilor efectuate pentru obtinerea activelor fixe.

Prin procesul de amortizare se recupereaza valoarea activelor fixe, constituindu-se fondul de amortizare. Acest fond este destinat inlocuirii activelor fixe, scoase din uz (in economia de piata, temporar, poate fi utilizat si pentru alte scopuri - procurare de active circulante). Fondul de amortizare se considera o componenta a fondului de dezvoltare.Rolul amortizarii este de a evidentia valoric deprecierea activelor fixe si permite repartizarea acesteia pe costuri. Amortizarea mai are rolul de a elibera resurse de finantare pentru reinoirea activelor fixe.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.