Amplificatoare hidraulice cu jeturi

Trimis la data: 2010-06-24
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Andrada Timofte
Dimensiune: 231kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Se refera la elementele de comanda de tip jet-jet, in costructia carora nu intervin piese mecanice mobile, functionarea avind la baza actiunea unui jet de comanda asupra unui jet principal, care poate fi comutat citre diferite cai receptoare.

Cursuri similare:

Prezinta urmatoarele avantaje remarcabile:
-lipsa pieselor in miscare;
-functionarea sigura in conditii severe (cimpuri termice si electromagnetice, vibratii etc.);

Impreuna cu alte avantaje, acestea au determinat in ultimi ani o extindere considerabila a elementelor de comanda din aceasta categorie. Domeniul de aplicatie este cu predilectie in pneumoautomatica, a carei ramura moderna fluidonica, a aparut tocmai prin dezvotarea acestor principii si tehnici.

Dupa principiul de functionare, elementele pneumatice cu jeturi pot fi:
- elemente cu jet fix (cu efect Coanda);
- elemente cu turbulenta;
- elemente cu efect turbionar;
- elemente cu jet oscilatoriu;
- elemente cu jet concentrat, etc.

Principii functionale si constructive
Elementele cu jet fix au la baza fenomenul de turbulenta a unui jet fluid de-a lungul unui perete, descoperit de marele inventator si om de stiinta roman Henri Coanda si cunoscut sub numele de "efect Coanda". Fenomenul brevetat in Franta in 1932, a fost apoi studiat matematic de catre Albert Metral (1939) si multi alti cercetatori.

Efectul Coanda opereaza atunci cand un fluid aflat sub presiune iese printr-o fanta marginita unilateral in exterior, de un perete care se indeparteaza continuu de la directia de iesire a jetului. In conditii normale, prin fanta rezulta un jet axial, iar aportul de fluid exterior antrenat in stratul limita este egal.

In prezenta peretelui, care poate fi un profil de curbura continua sau cu fetele plane (voletul Coanda), aportul de fluid exterior antrenat devine inegal, iar jetul adera la perete in jurul unui spatiu de presiune statica scazuta -AB.

In 1959 a fost brevetat primul amplificator fluidic, care era de tip bistabil. In general un amplificator fluidic se poate defini ca un dispozitiv analog sau digital in care un jet principal poate fi controlat (deviat ) de jeturi fluide de energii joase, incat puterea hidraulica controlata este mult superioara celei a semnalelor de control. Daca la iesire, semnalul variaza proportional cu cel de comanda, se obtine un aplificator proportional cu caracteristica analogica;daca dimpotriva la iesire rezulta doua nivele determinate de presiune (dau debit ) corespunzatoare valorilor nominale ''0''si ''1'', in speta un amplificator bistabil, cu caracteristica digitala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.