Amplificatoare hidrostatice

Trimis la data: 2010-06-27
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Anca Vultur
Dimensiune: 481kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Un amplificator hidrostatic este ansamblul format dintr-un element de comanda si unul de executie, alimentat in general de la o sursa de presiune constanta, care realizeaza comanda, sau dupa caz, reglajul unuia sau mai multor parametri ai elementului de executie. Amplificatoarele hidrostatice se mai numesc servosisteme, sau, in cazul unor executii de tip mecanohidraulic-servomecanisme.

Cursuri similare:

In scopul cresterii performantelor, in constructia amplificatoarelor mai intra reactii locale de diverse tipuri si uneori amortizoare.Clasificarea amplificatoarelor dupa criterii unice este dificila, avand in vedere marea diversitate constructiv-functionala in care sunt realizate. Unele grupe de amplificatoare pot fi insa caracterizate prin:
-tipul comenzii;
-numarul de etaje de amplificare;
-tipul elementului care realizeaza un anumit raport de amplificare;
-parametrul amplificat;
-existenta si tipul reactiei locale;
-existenta si tipul stabilizarii suplimentare.

Tipurile mai frecvent intalnite de amplificatoare sunt:
-mecanohidraulice, comandate prin sertaras;
-mecanohidraulice cu ajutaj clapeta;
-electrohidraulice cu ajutaj clapeta;
-servovalve (electrohidraulice cu doua etaje);
-amplificatoare hidraulice (pneumatice) cu jeturi.

Dezideratul principal in proiectare si in constructie este realizarea unei liniaritati intre semnalul de intrare si parametrul reglat, ceea ce simplifica considerabil atat calculul sistemului in ansamblu, cat mai ales exploatarea lui.In cazul amplificatoarelor mecanohidraulice cu sertaras de exemplu, geometria muchiilor active ale sertarasului influenteaza esential proportionalitatea debitului cu deschiderea (tinzand catre dependenta liniara); micsorarea sau chiar anularea efectului fortelor hidrodinamice de reactie asupra sertarasului prin profilarea corespunzatoare a acestuia si a cailor din distribuitor contribuie de asemenea la realizarea liniaritatii amplificatorului.

In acelasi timp, un amplificator trebuie sa aiba o zona de insensibilitate cat mai redusa. In cazul comenzii prin sertaras, insensibilitatea este determinata de valoarea acoperirii (pozitive sau negative). In cazul acoperirii pozitive, de exemplu, cand latimea umarului sertarasului este mai mare ca cea a orificiului de admisie a uleiului, zona de insensibilitate este data de marimea jumatatii diferentei celor doua latimi. O acoperire zero, determina disparitia zonei de insensibilitate, in schimb scade stabilitatea amplificatorului, deoarece orice perturbatie determina deschiderea caii de alimentare, deci comanda motorului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.