Analiza cheltuielilor

Trimis la data: 2014-11-24
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 40
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: andreea_nechita
Dimensiune: 105kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Nu mereu costul conduce la avantaj concurential. Utilizarea unor competente tehnice deosebite in procesul productiv poate crea avantaj concurential major chiar daca unul dintre efecte este cresterea costului.
-Un agent economic in plina dezvoltare nu-si poate reduce costul ca volum, respectiv ca suma absoluta intrucat aceasta reducere conduce in general la scaderea calitatii sau fiabilitatii produsului, prin urmare, aceasta masura ar fi in detrimentul clientelei, iar firma ar pierde pozitia pe piata.

Cursuri similare:

Din evolutia acestei curbe se observa ca fenomenul de experienta, foarte important ca dimensiune si consecinte la inceputul perioadei se atenueaza cu timpul pentru a deveni neglijabil atunci cand intreprinderea intra in faza de maturitate.
O alta explicatie a acestei curbe se bazeaza pe economiile de cheltuieli ce se pot obtine intr-o intreprindere pe masura cresterii capitalurilor acesteia si a dimensiunii ei.

Aceste economii se pot obtine pe seama costurilor de fabricatie sau pe seama costurilor de administratie. La inceputul activitatii firmei economii importante se pot obtine pe seama cresterii productivitatii factorilor de productie, in timp ce costurile de administratie au o tendinta de reducere relativa nesemnificativa.
De la o anumita dimensiune a firmei, eficienta organizarii tinde sa se diminueze, apar probleme noi, mai complexe privind volumul informatiilor interne, concurenta, modul de patrundere pe piata a unui numar mai mare de produse etc.

toate acestea fac procesul de decizie mai dificil si conduc la cresterea cheltuielilor de administratie.
In teoria costurilor se apreciaza ca de la un anumit volum de activitate costurile de administratie cresc intr-un ritm alert, fiind din ce in ce mai greu de acoperit de scaderea costurilor de fabricatie. De aceea, pe termen lung costurile unitare raman relativ constante sau au o tendinta de reducere nesemnificativa.

Costurile fixe - CF- (de structura → aferente capacitatii de productie) sunt indispensabile existentei, functionarii intreprinderii. Ele sunt dependente de capacitatea de productie si distributie a intreprinderii.
CF sunt angajate de maniera permanenta si constituie, in principiu, cosecinta deciziilor de investitii. Suma lor nu se modifica pe termen scurt, in timp ce (unitar) prezinta tendinta de scadere odata cu volumul de activitate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.