Analiza clasificarilor contabile internationale

Trimis la data: 2010-05-27
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 0
Autor: Georgiana_M
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In abordarea metodei contabilitatii comparate trebuie sa luam in considerare totalitatea procedeelor folosite pentru studierea diferitelor sisteme sau modele de contabilitate practicate in lume.
PrIncipalele procedee ale metodei contabilitatii comparate sunt:
- Taxinomia, care repre zinta teoria clasificarii, potrivit careia clasificarea diferitelor sisteme contabile se realizeaza dupa criterii riguroase de clasificare;
- Analiza culturalista, care presupune stabilirea riguroasa a unor valori ale culturii contabile aplicabile in practica contabila din diferite tari;
- Analiza traditionalista, care pune in evidenta influienta traditiilor nationale in dezvoltarea practicilor contabile.
Toate acestea presupun recurgerea la o contabilitate a responsabilitatii sociale.
In aceasta categorie de modele contabile pot fi incadrate sistemele contabile ale Suiediei, Frantei si Germaniei.
b. Modelul contabil microeconomic , unde contabilitatea firmelor este axata pe reflectare in termeni reali a capitalului monetar investit precum si in valori de piata a capitalului fizic.

Acest lucru presupune organizarea si conducerea contabilitatii in valori de inlocuire , ca alternativa la contabilitatea in costuri istorice. Sistemele care au la baza evaluarea la valori de inlocuire sunt cerute de raportarea sectoriala( pe segmente).
Tara care a aplicat un asemenea sistem contabil este Olanda. c. Modelul contabil pragmatist, unde contabilitatea firmelor este considerata o functie distincta, prestatoare de servicii, derivata din practica afacerilor, in care " productia si difuzarea integrala si corecta a informatiilor contabile este ridicata la rangul de principiu contabil general acceptate".

Acest mod de abordare este propriu Statelor Unite ale Americii si Regatului Unit al Marii Britanii, extinzandu-se in toate tarile aglo-saxone d. Modelul contabil normalizat, presupune o abordare a contabilitatii de tip " contabilitate uniforma", in care aceasta este considerata ca fiind un mijloc foarte important de administrare si control. Acest lucru este realizat ca urmare a uniformizarii inregistrarilor contabile, a prezentarii si publicarii situatiilor financiare anuale, astfel incat informatiile contabile degajate de acestea sa poata fi folosite de catre toti utilizatorii.

Contabilitatea normalizata este agreata de guverne, fiind folosita cu succes in planificarea statala.
Este prezenta in tari unde normalizarea contabila este influientata de politica guvernamentala, cum ar fi: Franta, Germania, Suedia, Elvetia si altele.
Din acest punct de vedere sistemul contabil din Romania se poate incadra in categoria contabilitatii normalizate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.