Analiza concurentei

Trimis la data: 2010-07-31
Materia: Marketing
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Mihaela Tudose
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Pt ca strategiile de mark sa fie eficiente, firmele tb sa-si cunoasca f bine concurenta sis a compare in permanenta propriile produse, preturi, canale de distributie si promovare cu cele ale firmelor concurente, identificand astfel atat problemele cat I avantajele pe care le detin.
Etapele privind cercetarea concurentei tb sa fie urmat : 1) identificarea concurentilor ; 2) determinarea obiectivelor concurentei ; 3) identificarea strategiilor concurentei ; 4) stabilirea punctelor tari si slabe ale concurentei ; 5) identificare reactiilor firmelor concurente ; 6) alegerea concurentilor care tb combatuti sau evitati.O firma are drept concurenti toate celelate firme care realizeaza acelasi produs, astfel concurenta poate fi identificata d.p.d.v. al ramurii de activitate(firme care realizeaza produse substituibile) sau d.p.d.v. al al pietei respectiv firme care satisfac aceleasi nevoisau grup de consumatori.

Cursuri similare:

Obiectivul de baza al oricarei firme il reprez maximizarea profitului insa specialistii in mark tb sa determine si celelalte obietive importante ale firmelor, respectiv importanta acordata rentabilitatii, cresterea cotei de piata, imbunatatirea calitatii produselor, dezvoltarea unor noi produse.Astfel se determina modul in care poate reactiona concurenta la diversele variabile ale pietei

In general cu cat strategiile firmelor se aseamana intre ele cu atat concurenta dintre firme este mai puternica.Firmele se impart in grupuri strategice acestea caracterizandu-se prin faptul ca aplica aceeasi strategie de firma.astfel tb analizate toate aspectele care caracterizeza grupurile strategice din domeniul respectiv cunoscand f bine produsele concurentei, calitatea si caracteristicile lor, mixul de mark, serviciile oferite de firme, politica de preturi, strategia de distributie, programele de promovare.

Pe baza inform selectate, firma poate identifica avantajele si dezavantajele firmei concurnte, realizand in acelasi timp cercetari de piata in randul clientilor, fz, distribuitorilor.astfel a aparut conceptul de BENCHMARKETING , conform caruia firmele isi compara propriile produse si activitati cu cele ale concurentei sau chiar ale firmelor de varf din alte domenii pt asi identifica propriile puncte slabe si a intreprinde masuri de imbunatatire a produselorsi a strategiilor.

Fiecare concurent detine propria sa cultura, mentalitate si filozofie de afaceri, in general concurentii reactioneaza diferit la reactiile pietei, respectiv unii nu reactioneaza deloc(nu dispun de resurse financiare sau dispun de clienti fideli) in timp ce altii reactioneaza rapid si puternic la orice atc sau reactioneaza numai la anumite provocari(scaderea preturilor pietei).Managerii firmei sau conducerea firmei tb sa stabileasca care sunt concurentii cei mai periculosi care vor fi luati in consideratie, de regula cele mai multe firme ataca concurentii mai slabi, rezultatele obtinute fiind si ele mai putin semnifcative.

Un instrument important in aprecierea concurentei il reprezinta A© analiza valorii A>> pt client, respectiv consumatorii vor anchetati in legatura cu avantajele pe care le apreciaza cel mai mult la produsele concurentei.De asemenea ei tb sa faca o analiza firmei in raport cu concurenta tinand cont de mai multe criterii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.