Analiza de corelatie

Trimis la data: 2010-01-20
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 42
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Tudor Matache
Dimensiune: 798kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
O legatura statistica (stochastica) are loc atunci cand modificarea unei variabile este rezultatul conjugat al mai multor variabile, influenta manifestata in medie, pe ansamblul unei colectivitati. In cazul a doua variabile, X si Y, o legatura statistica are loc atunci cand pentru fiecare valoarea variabilei X, variabila aleatorie Y ia valori distribuite in jurul medieie sale. Abaterile variabilei Y, in plus sau in minus fata de medie, sunt datorate actiunii altor variabile (altele decat variabila X).

Cursuri similare:

De exemplu, in cazul legaturii dintre masa corporala si numarul de calorii consumate pe zi in cazul indivizilor unei populatii, masa corporala depinde de nr. de calorii consumate pe zi, dar asupra greutatii corporale actioneaza si alti factori ale caror influente le insumam intr-o variabila aleatorie reziduala.

In studiul legaturii dintre variabile pot aparea trei situatii:
-legatura nula, cand nu exista mnici o influenta intre variabilele considerate ( de exemplu, intre culoarea ochilor si performanta scolara);
-legatura functionala, cand modificarea unei variabile antreneaza variatia altei variabile intr-o masura ce ramane constanta, indiferent de timpul si locul de referinta ( de exemplu, intre marimea vitezei si distanta parcursa, intr-un interval de timp);
-legatura statistica (stochastica), cand modificarea unei variabile este rezultatul conjugat al influentei mai multor variabile, manifestata in medie pe ansamblul unitatilor unei colectivitati si nu in fiecare caz in parte ( de exemplu, intre nivelul consumului si cel al veniturilor unei pipulatii).

2. Prezentarea bazei de date
Baza de date cuprinde 35 de inregistrari, adica 35 de respondenti. Acestia au fost supusi unei cercetari concretizata prin aplicarea unui chestionar. Cei 35 de subiecti au declarat ca nu practica activitati sportive intr-un cadru organizat (sport de performanta, fitness, aerobic) si nu sunt la cure de slabire/ingrasare. La inregistrarea datelor s-a constatat ca 5 dintre respondenti nu au raspuns la toate intrebarile din chestionar.Variabilele rezultate au fost introduse in daza de date in SPSS astfel: din meniul Data - Define variables (procedura este valabila pentru definirea tuturor variabilelor).

3. Analiza de corelatie in SPSS
Corelatia exprima raporturi reciproce intre anumite caracteristici.
Analiza de corelatie este o metoda statistica prin care se masoara intensitatea legaturii dintre variabile. In sens strict, corelatia este o masura a intensitatii legaturii dintre variabile. Dupa forma modelului de regresie, corelatia poate fi tratata ca o corelatie simpla sau ca o corelatie multipla. De asemenea, se evidentiaza gradul de influenta a variabilei/variabilelor factoriale asupra variabilei rezultative.

Legaturile statistice, in functie de tipul variabilelor considerate, pot exprima fie asocieri (in cazul variabilelor nominale), fie corelatii (cazul variabilelor numerice).Statistica detine diverse tehnici pentru determinarea corelatiei intre doua sau mai multe variabile. Diferenta principala intre aceste tehnici consta in tipul variabilelor intre care se face corelatia (nenumerice: nominale, ordinale, sau numerice: de interval , de proportie).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.