Analiza diagnostic

Trimis la data: 2010-08-20
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 27
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ana Maria Lungu
Dimensiune: 87kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Principalele obiective ale unitatii de invatare nr.2 sunt:
Necesitatea si rolul diagnosticului in evaluarea firmei;
Diagnosticul juridic;
Diagnosticul operational;
Diagnosticul comercial;
Diagnosticul activitatii de cercetare-dezvoltare;
Diagnosticul resurse umane, managementul firmei;
Diagnosticul financiar-contabil;
Pragul de rentabilitate si evaluarea riscurilor;
Concluziile diagnosticului general de evaluare;
Analiza potentialului de dezvoltare a intreprinderii evaluate;

Cursuri similare:

Prin diagnosticarea unei firme, in vederea evaluarii, se urmareste sintetic evidentierea a doi parametrii cheie: rentabilitatea si riscul. Cunoasterea tuturor laturilor activitatii acesteia, respectiv comerciala, juridica, tehnica, resurse umane, financiara etc.; precum si a punctelor forte si punctelor slabe corespunzatoare fiecareia este de natura sa permita evaluatorului fundamentarea judecatii valorii intreprinderii.Diagnosticul furnizeaza informatiile necesare aprecierii situatei trecute si prezente, care constituie o baza pentru estimarea elementelor si variabilelor 'cheie' ce trebuie avute in vedere in cazul aplicarii diferitelor metode de evaluare.

Misiunea si obiectivele strategice reprezinta coloana vertebrala si creierul oricarei intreprinderi. Indicatorii de performanta sunt necesari pentru a urmari realizarile strategiei si obiectivelor strategice, acestia reprezentand feedbackul strategiei. Indicatorii de performanta trebuie sa serveasca la aprecierea valorii economice, a crearii de valoare si a potentialului de castiguri viitoare. Aceste scopuri sunt in concordanta cu abordarea care ghideaza IASB in deciziile de normalizare.Analiza diagnostic este etapa premergatoare elaborarii procesului de evaluare al intreprinderii.

2.2.Diagnosticul juridic
Diagnosticul juridic are ca scop verificarea aspectelor juridice legale privind activitatea firmei. Realizarea acestuia presupune analiza elementelor specifice in urmatoarele domenii: dreptul societatii comerciale, dreptul civil, dreptul comercial, dreptul fiscal, dreptul muncii, dreptul mediului, litigiile.

Intre informatiile legale relevante pentru aprecierea valorii firmei retinem:Drepturile si obligatiile proprietarului participatiei evaluate;Analiza controlului asupra deciziilor din cadrul firmei (distribuirea dividendelor, politica de investitii, numirea managementului, dizolvarea, fuziunea, lichidarea, cesiunea, actiunilor etc.);Analiza oricarei restrictii legale privind transferul actiunilor;Documente privind tranzactii anterioare cu participatii la intreprinderea respectiva.Realizarea efectiva a diagnosticului juridic presupune analiza elementelor specifice din urmatoarele domenii:

Dreptul societatii comerciale
Se verifica: contractul de societate, statutul si modificarile ulterioare infiintarii, registrul adunarii generale a actionarilor (asociatilor), registrul actionarilor, registrul actiunilor, etc.

Dreptul civil
Se analizeaza si se verifica actele privind: dreptul de proprietate asupra constructiilor; situatia juridica a terenurilor intreprinderii (drept de proprietate, contractul de inchiriere etc.), situatia juridica a imobilizarilor necorporale de natura brevetelor, licentelor, marcilor inregistrate si altora de aceeasi natura (se verifica daca acestea sunt inregistrate la organismele abilitate, cine este titularul dreptului de inventator sau autor, existenta certificatului de inventator sau autor, durata legala de protectie etc.);

situatia imobilizarilor financiare (titluri de participare, titluri imobilizate ale activitatii de portofoliu, creante imobilizate etc); situatia imprumuturilor primite, a garantiilor constituite, existenta creditelor nerambursate la scadenta, eventualitatea declararii in stare de faliment; situatia asigurarii societatii prin efectul legii (imobiliara si de raspundere civila) si in virtutea unor contracte de asigurare impotriva unor riscuri (calamitate naturala, furt etc.), situatia achitarii primelor de asigurare etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.