Analiza echilibrului financiar al intreprinderii

Trimis la data: 2010-01-19
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.72 / 10
Downloads: 0
Autor: Mirela_C
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Analiza bilantului financiar isi propune identificarea starii de echilibru la nivelul intreprinderii analizate, incercandu-se, practic, evidentierea raportului dintre activele si pasivele pe termen lung si scurt.
Analiza patrimoniala (numita si analiza lichiditate-exigibilitate) se sustine pe criteriile de clasificare a posturilor bilantiere.
Bilantul prezentat in forma ceruta de lege nu realizeaza intotdeauna o structura perfecta din punct de vedere al lichiditatii, respectiv al eligibilitatii.

Cursuri similare:

Echilibrul financiar pe termen scurt este relevat de nevoi de fond de rulment. Acesta evidentiaza diferenta dintre necesitatile de finantare a ciclului de exploatare (stocuri si creante) si datoriile de exploatare catre furnizori, bugetul statului, salariati, etc.
NRF = (NT- AT) - (RT - PT)
unde: NRF - nevoia de fond de rulment

NT - nevoi temporare
RT - resurse temporare
AT - active de trezorerie
PT - pasive de trezorerie
Activele de trezorerie (AT) cuprind lichiditatile efective (disponibilitati) si potentiale (valori mobiliare de plasament (VMP))
Pasivele de trezorerie (PT) cuprind creditele bancare curente.
Simplificand relatia de calcul initiala, nevoia de fond de rulment poate fi determinata astfel:

NRF = Stocuri + Creante - Datorii de exploatare
Trezoreria neta este rezultatul interactiunii dintre echilibrul financiar pe termen lung (FRF) si cel pe termen scurt (NFR). Este expresia realizarii echilibrului intregii activitati.
TN = FRF - NFR
unde: TN - trezoreria neta

Conceptia functionala defineste intreprinderea ca fiind o unitate economica si financiara, asigurand in raport cu dezvoltarea sa trei functii: de investitii, de finantare, de exploatare.
Analiza functionala presupune o grupare prealabila a diferitelor operatii realizate de intreprindere in raport cu natura, destinatia sau functia lor, de unde si originea expresiei ,,analiza functionala". Gruparea posturilor din bilantul contabil pe principalele trei functiuni ale intreprinderii conduce la urmatoarea configuratie a bilantului functional
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.