Analiza economico-financiara

Trimis la data: 2010-01-18
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 1
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Adela Murtea
Dimensiune: 1kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In spatiul socio-economic in care activeaza, intreprinderea trebuie sa-si probeze permanent viabilitatea, capacitatea de concurenta si adaptare, performanta economico-financiara. Toate acestea isi gasesc reflectarea in eficienta activitatilor care are la baza determinari cantitative si calitative ale factorilor de productie, randamente maxime ale utilizarii acestora.

Cursuri similare:

INTREPRINDEREA reprezinta o entitate socio-economica de sine statatoare cu o structura proprie, delimitata in timp si spatiu, astfel incit, partenerii sai sint considerati ca facind parte din interiorul sau, iar altii din exteriorul sau.Pentru a fi fiabile si pentru a putea desfasura o activitate continua in mediul lor institutional, intreprinderile intra in relatii de interconditionare cu factorii existenti in mediul lor ambiant, fiind sustinute in demersul economic de clienti, furnizori, forta de munca, banci, institutii guvernamentale si bugetare, cu intentia declarata sa demonstreze ca sint capabile sa desfasoare o activitate eficienta.

ANALIZA reprezinta o metoda de cercetare care consta in descompunerea sau desfacerea unui intreg (obiect, fenomen sau proces) in elementele sale componente, procedind la identificarea factorilor, cauzelor si conditiilor care i-au generat si respectiv, influentat

ANALIZA ECONOMICO-FINANCIARA reprezinta un ansamblu de concepte, metode, tehnici, procedee si instrumente care asigura tratarea informatiilor interne si externe, in vederea formularii unor aprecieri permanente, referitoare la situatia economico-financiara a unui agent economic, identificarea factorilor, cauzelor si conditiilor care au determinat, precum si a rezultatelor interne de imbunatatire a acesteia din punct de vedere al utilizarii eficiente a resurselor umane, materiale si financiare.

Complexitatea studierii relatiilor cauza-efect este amplificata in conditiile analizei fenomenelor economice, ca urmare a caracterului deosebit de complex al acestor fenomene. Caracterul complex al analizei cauzale deriva din: a)-acelasi efect poate fi produs de cauze diferite;
b) - efecte diferite se pot combina dind o rezultanta a complexului de activitati sau forte;
c) - complexitatea si intensitatea cauzei pot determina nu numai intensitatea fenomenului dat, ci si calitatea lui;
d) - in fenomenul analizat pot aparea insusiri pe care nu le avusese nici un element al fenomenului;
e) - in realitatea obiectiva, insusirile esentiale se amesteca cu cele neesentiale, secundare sau intimplatoare.

Drumul pe care il parcurge analiza reprezinta inversul evolutiei reale a fenomenului. Analiza porneste de la rezultatele procesului incheiat catre elemente si factori. Analiza unei activitati, din punct de vedere economic, inseamna cercetarea cheltuielilor de munca sociala ce sint efectuate pentru acea activitate, in raport cu rezultatele (efectele) ce se obtin.

Esentialul in analiza economica il constituie sesizarea relatiilor cauza-efect, fie prin intermediul relatiilor structurale (inclusiv functionale), fie prin intermediul relatiilor factoriale. Determinativul "economica" fixeaza caracterul analizei, care poate avea ca obiect nu numai o activitate economica, ci si una tehnica, stiintifica, sociala, culturala, administrativa.

Analiza poate fi definita, in functie de caracterul ei, ca : analiza economica, analiza contabila, analiza statistica, analiza dinamica, sau in functie de obiectul ei : analiza activitatii economice a unei intreprinderi, analiza productivitatii muncii, analiza folosirii capacitatilor de productie, analiza rentabilitatii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.