Analiza economico-financiara

Trimis la data: 2010-09-09
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 75
Nota: 5.18 / 10
Downloads: 463
Autor: Radu Balas
Dimensiune: 352kb
Voturi: 19
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Prin definitie, analiza economico-financiara este un proces complex de cunoastere a starii economico-financiare a unui agent economic, a unei ramuri sau a economiei nationale in ansamblul ei, in conditii concrete de loc si timp, folosind metode adecvate si indicatori specifici in vederea individualizarii si dimensionarii factorilor si cauzelor cu actiune pozitiva sau negativa, care au determinat o anumita conditie economico-financiara, precum si reglarea prin decizii tactice si strategice a echilibrului dintre lichiditatea activelor si exigibilitatea elementelor de pasiv, a echilibrului functional dintre nevoile curente si resursele implicate, precum si a corelatiei globale a costului resurselor cu randamentul intrebuintarilor.
Din punct de vedere al raportului intre momentul in care se efectueaza analiza si momentul producerii fenomenelor se disting doua tipuri fundamentale de analiza economico-financiara:

a) Analiza post-factum - denumita si analiza post-operatorie sau analiza activitatii (respectiv analiza comparativa in profil dinamic, teritorial sau in raport cu planul) se refera la analiza situatiei fenomenelor care au inregistrat o anumita configuratie in trecut sau in prezent.

Aceasta forma de analiza este, in esenta, o analiza diagnostic, prin care se cerceteaza rezultatele unui agent economic, se evidentiaza in principal rezultatele obtinute in raport cu obiectivele din programul propus sau in dinamica, factorii care au influentat pozitiv sau negativ nivelul acestora, precum si rezervele potentiale nevalorificate.

b) Analiza previzionala - denumita si analiza prospectiva sau analiza de prognoza, are ca scop estimarea evolutiei viitoare a unui fenomen economico-financiar folosind metode de cercetare previzionala sau de prognoza, precum si metode de simulare a rezultatelor economico-financiare in variante de conditii posibile. Analiza previzionala prezinta o importanta deosebita pentru fundamentarea programelor de consolidare si dezvoltare economica.

Dupa perioada la care se refera, se disting urmatoarele tipuri de analiza economico-financiara:a) Analiza curenta (analiza operativa) - se efectueaza, de regula, zilnic sau se refera la perioade scurte de timp (saptamana, decada). Aceasta analiza prezinta o importanta deosebita pentru conducerea si controlul operativ al activitatii economico-financiare de catre organele care asigura conducerea executiva, pentru reglarea proceselor economice imediat ce se constata anumite disfunctionalitati, pentru adoptarea instantanee a masurilor care se impun in vederea asigurarii conditiilor necesare realizarii integrale si la timp a obligatiilor asumate sau obtinerea rezultatelor economico-financiare dorite.

Analiza curenta se efectueaza pe baza datelor furnizate de evidenta tehnico-operativa si contabila sau a constatarilor faptice. Extinderea prelucrarii automate a datelor creeaza conditii tot mai favorabile pentru ca analiza operativa sa devina un instrument eficace in conducerea activitatii economico-financiare.

b) Analiza periodica - aceasta analiza se efectueaza, de regula, la intervale mai mari de timp si se refera la o luna, trimestru, semestru sau an. Acest tip de analiza are o sfera mai cuprinzatoare, incluzand totalitatea aspectelor sau subsistemelor care privesc activitatea economico-financiara. In acest caz se caracterizeaza atat dinamica cat si modul de realizare a obiectivelor stabilite pentru perioada respectiva.

c) Analiza special organizata - in aceasta categorie se includ analizele solicitate de diverse organisme exterioare sistemului economico-social studiat, cum ar fi analizele efectuate de catre organele de control fiscal ale Ministerului Finantelor Publice, de Curtea de Conturi si alte analize similare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.