Analiza mediul extern al firmei

Trimis la data: 2010-10-19
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 9.77 / 10
Downloads: 0
Autor: Patrascu Elena
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In contextul analizei bazate pe scenarii, un scenariu reprezinta modelul unui mediu viitor posibil al firmei, ale carui implicatii strategice pot fi astfel analizate.
Scenariile tin de scrutarea viitorului, nu de previzionarea lui.
Previziunile pornesc de la situatia actuala si o extrapoleaza in viitor. Scenariile se refera la situatii diverse, avand puncte de pornire alternative; scopul lor nu e de a previziona, ci de a cerceta un set de posibilitati. O combinatie de evenimente e reunita, de obicei, intr-un singur scenariu si analizata apoi din punctul de vedere al semnificatiei ei strategice.

Cursuri similare:

Scoala analizei strategice sau a pozitionarii in cadrul unei industrii formalizata de catre M. Porter la inceputul anilor '80 - ofera cadrul cel mai general al analizei mediului competitional.
Scopul - de a investiga modul in care organizatia trebuie sa-si formeze strategia astfel incat sa valorifice oportunitatile oferite de mediu si sa se protejeze impotriva concurentei si a altor amenintari.
Ipoteza de baza a modelului - toate organizatiile vor dori mai intai de toate sa beneficieze de oportunitati si sa-si protejeze propriile interese.

Modelul creat de Porter permite orientarea actiunii managementului firmei prin amplificarea rolului acordat celor cinci forte ce actioneaza asupra acesteia. Analiza portofoliului de produse - majoritatea firmelor ofera mai multe produse/servicii si multe dintre ele au mai mult decat un singur client, iar deciziile strategice se refera, de obicei, la o gama de produse, oferite unei game de piete. Strategia-cheie pentru firma consta in formarea unui portofoliu echilibrat de produse - unele cu risc redus, dar cu o crestere anemica, altele cu risc sporit, dar cu potential si beneficii viitoare.

Rezultatele pot fi masurate atat in termeni de profit, cat si in termeni de disponibilitati banesti (acestea din urma sunt folosite ca referinta intrucat este posibil ca o firma sa intre in faliment, in ciuda unei activitati profitabile - fapt ce se intampla deoarece firma are o trezorerie deficienta, dar isi reinvesteste profiturile in vederea extinderii activitatii).Una dintre tehnicile folosite in analiza echilibrului portofoliului de produse al firmei este matricea portofoliului de produse (matricea Boston Consulting Group - BCG). Potrivit matricei BCG, 2 factori de baza definesc pozitia strategica a produsului pe piata:

cota relativa de piata - pentru fiecare produs, raportul dintre cota produsului firmei analizate si cota liderului de piata; in confruntarea concurentiala de pe piata este avantajos sa fii mai mare decat rivalii: aceasta iti ofera spatiu de manevra, volumul de activitate necesar pentru a efectua investitii si capacitatea de a influenta distributia;
indicele cresterii pietei - pentru fiecare produs, indicele cresterii pietei categoriei din care face parte produsul; acesta este important pentru ca pietele care cresc rapid ofera mai multe oportunitati pentru vanzari decat cele cu crestere redusa. O crestere rapida a pietei va rezulta mai curand de pe urma cotelor nou-venitilor decat din acapararea cotelor de piata ale concurentilor existenti.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.