Analiza mijloacelor fixe

Trimis la data: 2010-06-02
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 7.30 / 10
Downloads: 106
Autor: Repcea Andreea
Dimensiune: 24kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Desfasurarea activitatii unei intreprinderi cere printre altele, existenta unor instrumente sau unelte de munca, cunoscute sub denumirea de active fixe, fonduri fixe sau imobilizari.Mijloacele fixe - sunt activele materiale, al caror pret unitar depaseste plafonul stabilit de legislatie, adica 1000 lei, planificate pentru utilizare in activitatea de productie , comerciala si alte activitati in prestarea serviciilor mai mult de un an, sunt destinate inchirierii sau in scopuri administrative.

Cursuri similare:

Din mijloacele fixe fac parte utilajele, cladirile, mijloacele de transport, inventarul de productie. Factorul determinat in problema includerii obiectului respectiv in componenta mijloacelor fixe (MF) il constituie rolul lui fata de activitatea intreprinderii sau procesul de productie. De exemplu, utilajul ce necesita montaj nu va considerat ca obiect de mijloace fixe pina nu va fi pus in functiune.

Fiind procurat pina a fi pus in functiune, va fi element de active materiale in curs de executie. Acelasi utilaj cumparat pentru a fi vindut se considera marfa dar nu MF. In raport cu componenta natural-substantiala, MF se subdivizeaza in urmatoarele grupe:Cladiri - blocuri ale sectiilor de productie, biroului intreprinderii si altor subdiviziuni (profilactoriului, serviciul medical, caselor de odinna etc.)

Constructii speciale - sonde de petrol, gaze naturale
poduri, drumuri,
-terenuri asfaltate ale intreprinderii,
-baraje, estacade, fintini arteziene s.a. tipuri de fintina etc.Instalatii de transmisie - retele electrice, transmisiile.
-conductele cu toate dispozitiile intermediare pentru transformarea energiei si transmisia substantelor lichide sau gazoase (abur, apa, aer comprimat)

Masini si utilaje - masini care la rindul lor, se subimpart in:
-Masini si utilaje de forta - motoare cu abur, reactoare atomice, turbine cu abur; motoare electrice, masini electrice;
-Masini si utilaje de lucru - masini si aparate, utilaje cu ajutorul carora se actioneaza pe cale chimica, mecanica, termica asupra materiei prime, materialelor de a le transforma in produs: masini si utilaje, inclusiv cu dirijare programata.Aparate si instalatii de masurare si reglare si utilaj de laborator - aparate si instalatii destinate masurarii grosimii, diametrului, suprafetei, vitezei, capacitatii etc.

-Tehnica de calcul - computere, calculatoare de comandaetc.
- Alte masini si utilaje - masini si utilaje care nu intra in grupele enuntate (utilajele statiilor, telefonice, instalatiile televiziunii industriale etc.)

Mijloace de transport - transportul auto, caii-ferate, aerian, navele (maritime si fluviale), precum si magistralele de asigurare cu gaze si apa, etc.Unelte si scule, inventar de productie si gospodaresc s.a. tipuri de MF - obiecte cu destinatie de a executa unele operatii de productie (ambalaj de pastrare a materialelor de lichide, butoaie, containere, obiecte destinate transportarii produselor in cadrul intreprinderii si nu prezinta ambalaj), unelte de taiat, de lovit, de presat, inclusiv manuale si mecanizate, pentru executarea lucrarilor de montaj, inventarul gospodaresc - mobilierul, safeuri, aparate de multiplicat, corturi, etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.