Analiza modurilor de dobandire a dreptului de proprietate

Trimis la data: 2010-04-24
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 94
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Anca Vulnea
Dimensiune: 198kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Legea - ca mod de dobandire a dreptului de proprietate
Prevazuta de art.645 C.civ. ca mod de dobandire a dreptului de proprietate, este controversata in literatura de specialitate. De fapt, chiar enumerarea modurilor de dobandire este criticata. In ce priveste legea, s-a sustinut ca prin ea insasi nu constituie un mod separat, de sine-stataror, de dobandire a dreptului de proprietate, temeiul acelei prezumtii il constituie in realitate tot un act sau un fapt juridic.

Cursuri similare:

Legea, ca mod de dobandire, nu este enumerata in art.711 si 712 C.civ.fr., aspect sesizat de doctrina franceza si sunt puse in umbra virtutile acestui cod de juristi celebri, ca: M.Planiol si G.Ripert; A.Colin si H.Capitant, in tratate monumentale pentru dreptul civil, care isi pastreaza actualitatea.

Planiol si Ripert apreciaza enumerarea confuza si incompleta si considera legea ultimul dintr-o insiruire de opt moduri. Claseaza in aceasta categorie succesiunea ab intestat, dobandirea mobilelor de catre posesorul de buna-credinta, dobandirea fructelor de catre cei ce au fost trimisi in posesiunea provizorie a averii celui care absenteaza si dobandirea fructelor cazute din arborii vecinului pe fondul proprietarului , de catre acesta din urma. De retinut ca aceasta ultima ipoteza este inserata in art.673, din C.civ.fr., care insa nu a mai fost reluata de art.609 din C.civ.roman. In aplicarea acestui text legal de catre jurisprudenta romana s-a retinut ca fructele se cuvin proprietarului arborilor sau pomilor, indiferent unde au cazut si de cine au fost culese.

Autorii A.Colin si H.Capitant nuanteaza aceasta de proprietatea dobandita prin efectul legii, care a intalnit deja numeroase aplicatiuni, enumerand doua moduri importante de dobandire si doua moduri secundare. Primele ar fi dobandirea prin accesiune si dobandirea prin prescriptiune sau uzucapiune, iar cea de a doua categorie ar fi dobandirea coproprietatii zidului comun, dobandirea fructelor de catre uzufructuarii legali, dobandirea de catre posesorii de bunacredinta ai bunurilor mobile.

In viziunea lor, aplicari ale acestui mod de dobandire sunt cerute, altele contestabile. Sunt considerate certe: dobandirea fructelor de catre uzufructuarii legali; dobandirea zidului comun, in conformitate cu art.660 si 661 C.civ.fr.; atribuirea comorii sau a unei parti din aceasta, precum si a epavelor proprietarului solului sau celui care le-a gasit, recunoscand ca aceasta opereaza macar atunci cand nu este socotita ocupatiune. Mai pot fi considerate dobandiri ale proprietatii prin efectul legii, doua serii de ipoteze prin care se efectueaza atribuirea proprietatii, ca rezultat al producerii a doua fapte, anume: accesiunea si posesiunea, chiar contestabile.

Se constata ca in literatura juridica franceza nu a existat un punct de vedere unitar in privinta legii ca mod de dobandire. Cu toate acestea, desi legea nu era prevazuta expres de codul civil ca mod de dobandire a proprietatii, acest lucru a fost criticat ca o deficienta a codului si s-a considerat unanim ca trebuie sa fie apreciata ca atare. Terenul ipotezelor nesigure apare evident si, de aceea, a influentat pe legiuitorul roman, preocuparile doctrinei franceze fiind cunoscute de alcatuitorii Codului civil roman.

Pentru a transa acest aspect, Codul nostru civil prevede expres la art.645 ca legea este un mod de dobandire a proprietatii. In enumerarea facuta, codul nostru se abate de la sincretismul juridic, ignorand actele sau faptele juridice care stau de fiecare data la baza dobandirii proprietatii. Dar, fiind prevazut expres, acest mod de dobandire (legea) trebuie privit ca atare, cu atat mai mult cu cat in dreptul francez acest mod de dobandire a proprietatii nu este prevazut expres si totusi este recunoscut in doctrina si practica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.