Analiza performantelor pe baza contului de rezultat

Trimis la data: 2014-01-20
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 33
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: pamidorka
Dimensiune: 126kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Rentabilitatea este categoria economica ce exprima capacitatea intreprinderii de a obtine profit, ceea ce reflecta performanta acesteia. Obiectivul major al intreprinderii este atat marirea averii participantilor la viata intreprinderii (actionari, salariati, creditori, stat), cat si cresterea valorii sale, pentru asigurarea propriei dezvoltari. Realizarea acestui obiectiv este conditionata de desfasurarea unei activitati rentabile, care sa permita remunerarea factorilor de productie si a capitalurilor utilizate, indiferent de provenienta.

Cursuri similare:

Orice afacere implica o investitie care are drept consecinta rezultatul asteptat de investitor. Cu cat acest rezultat este mai mare, cu atat se pot forma noi surse disponibile pentru alte investitii in diverse scopuri: stimularea partenerilor, asigurarea propriei dezvoltari, crearea de rezerve. Rentabilitatea unei afaceri rezulta din comensurarea efectelor concretizate in venituri cu eforturile depuse reflectate in cheltuielile aferente.

Dupa modul in care se realizeaza comparatia intre efecte si eforturi, in analiza rentabilitatii se utilizeaza doua serii de indicatori de evaluare care se exprima in marimi absolute si in marimi relative. Indicatorii in marimi absolute se obtin sub forma unor marje, (diferente) intre venituri si cheltuieli, iar indicatorii in marimi relative se obtin sub forma unor rate (rapoarte) intre diverse rezultate si cheltuielile sau capitalurile utilizate.

Marjele prin ele insele caracterizeaza insuficient gradul de rentabilitate al intreprinderii, deoarece pot exista unitati foarte rentabile cu marje mici si invers, rentabilitati slabe cu marje mari. Numai ratele caracterizeaza real gradul de rentabilitate, exprimand in modul cel mai sintetic eficienta cheltuielilor sau a utilizarii capitalurilor.

Analiza rentabilitatii se realizeza pe baza datelor din contul de rezultat Profit si pierdere, situatie financiara anuala redactata in termeni de flux, care cuprinde ansamblul fluxurilor patrimoniale ce permit crearea bogatiei plecand de la ansamblul cheltuielilor si veniturilor. Soldul net al contului (creditor sau debitor) reflecta performanta (contraperformanta) intreprinderii, respectiv capacitatea acesteia de a genera fluxuri viitoare de numerar prin utilizarea resurselor existente.

Prezentarea contului de rezultat poate fi realizata in doua moduri : dupa natura si dupa functii (destinatie). In prima varianta contul de rezultat este redat sub forma de tabel, in debit inregistrand cheltuielile, iar in credit veniturile.Reglementarile contabile romanesti armonizate (OMFP 3055/2009) prefera formatul contului dupa natura in lista, dar Nota explicativa 4 Analiza rezultatului din exploatare cere detalierea acestui rezultat si dupa destinatie.

Studiul modului de determinare a rezultatului constituie preambulul analizei rentabilitatii, al analizei financiare, al diagnosticului financiar si al evaluarii intreprinderii. Pornind de la rezultat, se defineste capacitatea de autofinantare a intreprinderii, autofinantarea si conceptul de cash-flow, care sunt la originea conceptului de flux de trezorerie.

2.2. Soldurile intermediare de gestiune
Structura contului de profit si pierdere pe cele trei tipuri de activitati permite calcularea unor solduri de acumulari banesti potentiale, destinate sa indeplineasca o anumita functie de remunerare a factorilor de productie si de finantare a activitatii viitoare, denumite solduri intermediare de gestiune (SIG).

Realizarea acestui obiectiv presupune o tratare prealabila a contului de profit si pierdere pentru a pune in evidenta: modul de functionare si rentabilitatea intreprinderii ca marja comerciala, productie a exercitiului, valoare adaugata, excedent brut de exploatare, rezultat al exploatarii, rezultat curent si rezultat net al exercitiului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.