Analiza portofoliului de activitati strategice

Trimis la data: 2010-02-17
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Georgiana_H
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Obiectivul analizei portofoliului de activitati strategice il constituie orientarea intreprinderii in procesul de alocare a resurselor intre diferite activitati strategice.
In urma acestei analize se pot stabili strategiile adecvate atat pentru fiecare unitate strategica de afaceri in parte, cat si pentru portofoliu in ansamblul sau.
Principiul general al modelelor de analiza a portofoliului de activitati il reprezinta stabilirea pozitiei strategice a fiecarei activitati in functie de 2 criterii:

Cursuri similare:

Acest model presupune stabilirea interesului strategic al segmentului sau al DAS-ului, precum si stabilirea atuurilor intreprinderii.
Interesul strategic poate fi determinat pornind de la urmatorii indicatori: rentabilitate, sensibilitatea la conjuncture pietei, natura riscurilor si intensitatea acestora, cresterea segmentului in volum etc.
Atuurile intreprinderii pe un anumit segment de piata pot fi evaluate cu ajutorul urmatoarelor citerii: cota de piata, notorietate, prestigiul marcii etc.

Criteriile care stau la baza evaluarii interesului strategic, respective a atuurilor intreprinderii sunt convertite in calificativele: redus, mediu, ridicat.
Zona A corespunde segmentelor foarte attractive pentru intreprindere in care aceasta poseda atuuri foarte bune. In aceasta zona se practica strategii offensive de investire si are ca si corespondent afacerile de tip vedeta din matricea BCG.

Zona B corespunde activitatii in care se pot desfasura manevre prioritar defensive, acestea constau in efectuarea in mod selectiv a unor investitii in functie de gradul de profitabilitate scontat(dilemele si pietrele de moara redresabile).
Zona C corespunde unui segment fara interes in care intreprinderea este prost plasata in raport cu concurentii. In aceasta zona se practica strategii de dezinvestire intrucat afacerile sunt irecuperabile(dilemele si pietrele de moara neredresabile).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.