Analiza pragului de rentabilitate

Trimis la data: 2014-12-17
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: adrianagrigore17
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui curs:
Pragul de rentabilitate reprezinta o modalitate eficienta de evaluare a riscului in raport cu fluctuatiile mediului ambiant.
Pragul de rentabilitate numit si punct critic sau punct de echilibru, marcheaza aceea dimensiune a productiei la care costurile totale sunt egale cu incasarile din vanzarea productiei, iar rezultatul este nul. Activitatea devine rentabila dupa pragul de rentabilitate. Pana la acest nivel al productiei, agentul economic inregistreaza pierderi.
Diferenta dintre valoarea pragului de rentabilitate si cifra de afaceri reprezinta flexibilitatea absoluta sau marja de siguranta (MS)
Marja de siguranta (MS) indica in ce masura poate oscila volumul activitatii , fara ca aceasta oscilatie sa implice riscul inregistrarii unor pierderi Cu cat cifra de afaceri se situeaza mai departe de pragul de rentabilitate, agentul economic are o stabilitate financiara mai mare.
Din studii statistice reiese ca activitatea economico-financiara a agentilor economici se poate gasi in urmatoarele situatii:
- situatie instabila atunci cind CA se situeaza cu pina la 10% peste pragul de rentabilitate (MS < 10%);

- situatie stabila, cand CA se situeaza sub 20% peste pragul de rentabilitate (MS < 20%);
- confortabila cand CA depaseste cu peste 20% pragul de rentabilitate (MS > 20%).
Aceasta metoda permite prevederea profitului la modificarea nivelului de activitate.
Marja de siguranta (MS) reprezinta un element analizat cu atentie de banci in cazul unui eventual credit si in fundamentarea unor decizii juste privind dezvoltarea in perspectiva a agentului economic.
Pragul de rentabilitate se poate determina fie utilizand metoda grafica, fie prin calcul algebric.

Metodologia de determinare ia in considerare sensul de evolutie a costurilor si veniturilor la modificarea volumului de productie.
Cand costurile variabile evolueaza in mod direct proportional cu volumul productiei se foloseste modelul linear de evolutie a costurilor variabile si a veniturilor.
Tehnica de calcul a pragului de rentabilitate poate fi etapizata.
Costurile fixe (CF) au forma unei linii paralele la axa volumului productiei;

Linia costurilor variabile (CV) porneste din origine si este crescatoare, iar costurile totale (CT) au o evolutie lineara ascendenta.
Daca pretul de vanzare este intr-o perioada neschimbat, veniturile totale (CA) vor fi reprezentate de o dreapta cu o panta mai mare decat cea a costurilor totale.
In punctul E, veniturile (CA) sunt egale cu cheltuielile totale (CT), ia profitul este nul, si reprezinta nivelul minim de activitate, (productie) admis.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.