Analiza preselectiei furnizorilor

Trimis la data: 2010-04-03
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: AlexandraSava
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Este preferabil ca firmele sa achizitioneze materiile si materialele de la furnizorii omologati in perioadele precedente, deci care sunt deja cunoscuti, si a caror calitate a prestatiei a fost verificata. Scopul acestui capitol este acela al examinarii conditiilor in care ar trebui acordate omologarile. O prima cerinta este aceea ca numarul de furnizori omologati sa fie suficient de ridicat pentru a permite formarea mediului concurential. Realizarea acestui obiectiv presupune o cautare permanenta de noi surse.
Pentru aceasta, achizitorii pot dispune de informatiile oferite de: reviste si anuare profesionale, publicatii ale unor organisme precum camerele de comert, banci; vizitarea targurilor expozitiilor, participarea la diverse congrese, simpozioane, etc. Toate aceste mijloace constituie surse de informatii cu atat mai bogate cu cat achizitorii au o viziune internationala a pozitiei lor.
De asemenea, nu trebuie omis faptul ca, chiar utilizatorii interni (sectoare, sectii, servicii) pot constitui un instrument excelent de cercetare, pentru a descoperi noi potentiali furnizori.

In cautarea unei noi surse de aprovizionare, cumparatorii ar trebui sa posede lista societatilor celor mai interesante. Prin aceasta se intelege, acele societati fata de care firma cumparatoare ocupa o pozitie "mai ambigua". Este cazul, de exemplu, in care furnizorul potential este o filiala a unui grup concurent sau cazul in care acel furnizor are un administrator comun cu o societate concurenta. In asemenea cazuri, nu se pune problema eliminarii unor asemenea furnizori potentiali.

Va trebui insa, cel putin precizate avantajele si dezavantajele pastrarii lor de catre nivelele ierarhice, omologarea lor (furnizorilor), fiind definitivata dupa precizarea riscurilor posibile. Este normal, ca seful compartimentului de achizitii sa manifeste prudenta in omologarea furnizorilor, inaintea obtinerii acordului nivelelor ierarhice. Daca riscurile sunt considerate ca suficient de importante, Directorul general al sectorului de achizitii va trebui sa obtina acordul directiei generale a firmei.

Auditorul va putea, de asemenea, sa profite de aceasta ocazie pentru a face o analiza a nivelului cheltuielilor putand astfel reliefa anumite abuzuri. El va trebui sa considere permanent ca asemenea cheltuieli sunt efectuate in interesul firmei achizitoare, ca sunt insotite de justificari, si ca se incadreaza " in limite rezonabile".
Nivelul ierarhic in domeniul achizitiei, este in general un bun judecator al caracterului rezonabil al unei cheltuieli mai ales daca stie ca un auditor va putea verifica ulterior justetea cheltuielilor pe care le-a autorizat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.