Analiza riscului financiar

Trimis la data: 2010-06-16
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Olivia_P
Dimensiune: 63kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Desfasurarea normala a activitatii economice necesita utilizarea de catre o firma, pe langa capitalurile proprii, si a capitalurilor imprumutate. Aceste doua surse de capital se deosebesc, pentru intreprindere, prin costul pe care il genereaza, iar, pentru investitori, prin riscul pe care si-l asuma pentru plasarea capitalului disponibil in cadrul firmei respective. Daca din punctul de vedere al investitorilor lucrurile sunt clare, in sensul ca intotdeauna riscul asumat de creditori este mai mic, intrucat ei sunt remunerati inaintea actionarilor, pentru firma, apelarea la capital propriu sau la capital imprumutat poate avea consecinte diverse asupra rentabilitatii obtinute si asupra valorii firmei.

Cursuri similare:

Din acest motiv, in toate firmele decizia de finantare ocupa un loc important in cadrul managementului financiar, prin care se urmareste alegerea unei structuri financiare optime, care sa maximizeze averea actionarilor. Selectia si implementarea unei anumite structuri financiare se fac in functie de mai multe conditionari si restrictii, cum ar fi integrarea in cadrul strategiei globale a firmei, luarea in considerare a ramurii de activitate in care opereaza intreprinderea, a normelor institutiilor de creditare, a climatului general de pe piata de capital si a asteptarilor investitorilor, a costului fiecarei surse de capital etc.

Capitalul imprumutat de catre o firma genereaza pentru aceasta un cost fix cu dobanzile, nivelul acestora nedepinzand de rentabilitatea degajata de intreprindere. Din acest motiv, se poate spune ca structura financiara determina pentru firma un anumit risc, respectiv nesiguranta obtinerii unui rezultat de exploatare suficient pentru acoperirea costului surselor imprumutate. Acest tip de risc cu care se confrunta firma poarta denumirea de risc financiar si reflecta variabilitatea indicatorilor de rezultate ca urmare a modificarii structurii financiare a intreprinderii.

Alta definitie considera ca riscul financiar este partea variabilitatii ratei de randament a capitalurilor proprii care se datoreaza indatorarii sau variabilitatea profitului net, sub incidenta structurii financiare a firmei.In prezent, actionand intr-un mediu concurential dinamic si confruntandu-se cu o serie de incertitudini referitoare la evolutia ratei dobanzii pe piata si a rentabilitatii proiectelor de investitii aflate in derulare, firmele trebuie sa acorde o atentie deosebita riscului financiar,

intrucat materializarea acestuia poate provoca limitarea sau suspendarea accesului la credite bancare si la finantari de pe piata de capital, decapitalizarea firmei prin utilizarea profitului de exploatare pentru achitarea cheltuielilor cu dobanzile atunci cand strategia de finantare nu este conceputa adecvat, scaderea valorii de piata sau chiar falimentul firmei.Riscul financiar se refera la variabilitatea suplimentara a profitului net pe actiune si la riscul sporit de faliment care apar atunci cand o firma apeleaza la resurse financiare cu cost fix, cum ar fi creditele bancare si imprumuturile din emisiuni de obligatiuni.

Capitalul cu cost fix genereaza obligatii financiare pe care o firma trebuie sa le onoreze, indiferent daca inregistreaza sau nu un rezultat brut de exploatare pozitiv. In aceste conditii, cresterea indatorarii duce la cresterea costurilor fixe financiare ale intreprinderii. Pentru acoperirea acestor costuri, firma trebuie sa obtina un rezultat brut de exploatare suplimentar. Acest spor al excedentului brut de exploatare trebuie sa fie asigurat, evident, tocmai pe seama creditului utilizat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.