Analiza si conceptia sistemelor de operare

Trimis la data: 2009-10-12
Materia: Informatica
Nivel: Facultate
Pagini: 61
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: diana_tandaru
Dimensiune: 90kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Destinatia Sistemului de Operare este de administrare a resurselor tehnice principale si asigurarea unei interfete comode intre calculator si utilizator.
Necesitatea studierii SO - p-ru a alege corect SO si a versiunii concrete; cunoasterea tuturor subtilitatilor SO; p-ru utilizarea resurselor hardware in scopuri speciale, sau sa se introduca modificari in sistemul existent;
NOTIUNI DE BAZA SI CLASIFICARI

Cursuri similare:

Functiile de baza ale SO - Initializarea (testarea, rularea si incarcarea fisierelor); Introducerea (transferarea datelor dintr-o sursa externa in calculator); Procesarea (manipularea datelor introduse in scopul producerii unui rezultat); Stocarea (procesul salvarii informatiei); Extragerea rezultatelor
Componentele principale - Procesorul: UC, controleaza functionarea UAL; Memoria: memoria centrala (operativa) si memoria secundara (externa, de lunga durata).

Procesorul si memoria formeaza nucleul calculatorului
Marimea magistralei interne de date - procesoarele pastreaza datele in locatii speciale, numite registre. Datele sunt transferate intre registre prin intermediul unei magistrale realizate in circuitele procesorului. Valoarea ei poate varia intre 8 si 32 biti (uneori 64, 128).Marimea magistralei externe de date - masoara cite date pot fi transferate intre procesor si dispozitivele periferice intr-o singura operatie. Cu cit magestrala e mai mare cu atit calculatorul devine mai performant.

Marimea adresei de memorie - determina volumul de memorie care poate fi gestionat de calculator fara eforturi speciale.
Atributele SO - timpul de raspuns (durata intervalului delimitat de lansarea unei cereri de serviciu si achitarea acesteia de catre sistem): timp de asteptare si timp de executie; Simultaneitatea utilizarii (masoara gradul in care un sistem poate sa execute in acelasi timp mai multe lucrari); Eficienta (masoara proprietatea unui sistem de a folosi in mod optim resursele de care dispune); Partajare si protectia (evitarea accesului neautorizat si alterarii intentionate a informatiei);

Generalitatea, flexibilitatea (gradul in care un sistem poate fi folositor si adaptabil unui context specific, precum si gradul in care se pot include in sistem noi componente hard si soft fara eforturi de proiectare); Fiabilitatea si disponibilitatea; Transparenta si vizibilitatea (proprietatea unui sistem de a face invizibil utilizatorului ceea ce se afla sub interfata de utilizare).
Resursele program - reprezinta seturi de programe si date utilizate pentru solutionare anumitor probleme.

Program - transcrierea intr-un limbaj de programare a unui algoritm; Utilizator - este oricare doritor sa indeplineasca anumite lucrari la calculator; Sarcina - un set de actiune, necesare pentru indeplinirea unui lucru anume; Pasi de task - unitati de lucru, care vor fi indeplinite consecutiv; Multiprogramarea - termen utilizat in cazul unui sistem in care pot exista simultan citeva procese in stare de executie; Intreruperea - este un mecanism care impune procesorul sa observe anumite evenimente.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.