Analiza si procesarea imaginii

Trimis la data: 2010-10-02
Materia: Informatica
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Viorel_L
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
nregistrarea, procesarea, prelucrarea, stocarea si difuzarea imaginii (cu alte cuvinte, lucrul in general cu imaginea) are la baza o indelungata preocupare privind intelegerea luminii, mai exact a perceptiei vizuale. Astfel, sticla era folosita inca din mileniul IV i.C. (mai intai in China, iar apoi in Egipt) iar in Grecia Antica se cunosteau deja oglinzile (plane si concave, precum si functiile lor de reflexie, refractie si de concentrare a luminii - "oglinzi arzatoare"), fiind chiar inaintata o teorie corpusculara a luminii (Heraclit, Empedocle si Platon explicau lumina ca fiind un bombardament discontinuu de particule materiale, cu o viteza mare de propagare, dar finita, deci calculabila).

Cursuri similare:

Intr-un prim demers teoretic, dezvoltat de-a lungul mileniului I, d.C. era promovata teoria razelor vizuale, conform careia, "raze fine pornesc din ochi si exploreaza obiectele" sau "obiectul emite in mod constant un fel de unda in forma de invelis care are forma si culoarea sa, iar aceasta unda se contracta suficient de mult, devenind suficient de mica pentru a intra in ochi". Primele studii aprofundate ii apartin matematicianului si fizicianului arab Ibn al-Haytham al Hazin, cunoscut sub numele de Alhazen (965-1039).

Acesta a abandonat ipoteza contractiei, sustinand ca fiecare obiect emite nenumarate amprente vizuale pentru fiecare detaliu specific. Alhazen a remarcat fenomenul de persistenta a imaginii pe retina si a descris reflexia si principiul camerei obscure.Dupa secolul al XV-lea, studiile si cercetarile stiintifice ale luminii si perceptiei vizuale au imbogatit progresiv cunoasterea din acest domeniu, evidentiindu-se o serie de repere fundamentale specifice (o prezentare succinta, de sinteza):

prismele, lentilele, lunetele (in vanzare, in Olanda, din 1604), microscoapele, propagarea in linie dreapta a razelor de lumina, lumenul (corpusculul care transporta lumina), teoria corpusculara vs. teoria ondulatorie, radiatiile infrarosii si cele ultraviolete, polarizarea luminii, teoria electromagnetica a luminii, fluorescenta, fotonii, laserul (lumina coerenta), fibra optica etc.Lucrul cu imaginea se bazeaza, in primul rand, pe stocarea sa. Cele doua conditii necesare pentru obtinerea de imagini fotografice (dispozitivul de inregistrare si suportul de conservare) erau cunoscute din perioada Evului Mediu.

Astfel, pe de o parte, alchimistii stiau ca lumina innegreste clorura de argint iar pe de alta parte, fenomenul formarii imaginii in "camera obscura" era cunoscut inca din perioada lui Roger Bacon (filosof si savant englez, 1220-1292). Desi inca din secolul al XVI-lea camera obscura a fost echipata cu o lentila, devenind un veritabil aparat de fotografiat, combinarea celor doua principii (asocierea formarii imaginii cu inregistrarea sa) a intarziat pana in secolul al XIX-lea. Aspectele aferente stocarii imaginii au fost dezvoltate preponderent in arealul litografierii (tiparului), in legatura directa cu reproducerea textului (pe baza acelorasi principii, de fotosensibilitate a unor substante, care sunt si in prezent utilizate in fotografie).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.