Analiza statistica a ecosistemelor

Trimis la data: 2010-05-27 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Radu_Z Dimensiune: 35kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Interventia unor factori exteriori sistemului pot perturba echilibrul acestuia. Factorii exteriori pot actiona asupra legaturilor de tip informational, energetic si material care unesc subsistemele componente, intrerupandu-le sau perturbandu-le. Intreruperea sau perturbarea acestor legaturi scot sistemul din starea de echilibru. Dupa incetarea actiunii factorilor exteriori sistemul revine, intre anumite limite, la starea initiala de echilibru.

Daca intensitatea factorilor care intervin din exterior depaseste o anumita limita, pe care o putem denumi "p r a g de i n f l u e n t a ", legaturile din interiorul sistemului vor fi perturbate sau rupte definitiv iar sistemul este scos ireversibil din starea de echilibru. De exemplu, un sistem ecologic supus influentei unor noxe (gaze toxice, praf industrial, radiatii termice etc.) va reactiona un timp prin intermediul factorilor de autoregenerare revenind la starea de echilibru. Daca insa aceste noxe depasesc pragul limita la care sistemul poate reactiona in sensul pastrarii starii de echilibru (pragul de influenta), acest sistem nu-si mai poate reface legaturile interne si se dezmembreaza.

De multe ori pragul de influenta este de tip cumulativ, in sensul ca, daca pentru un interval definit, noxele (factorii exteriori) nu vor compromite sistemul, el va fi
compromis dupa o perioada prelungita de actiune a acestor factori.SISTEMELE ECOLOGICE INCHISE: sunt ecosisteme care efectiv nu au schimb de materiale cu nici un element exterior sistemului.
Desi Pamantului insusi i se poate da aceasta definitie, definitia este mai frecvent utilizata pentru a descrie sisteme mult mai mici create de om. Astfel de sisteme prezinta interes stiintific si pot fi utilizate ca suport al vietii in diferite cazuri: zboruri spatiale, statii spatiale, spatii de locuit in zone extraterestre, submarine.

Intr-un sistem ecologic inchis, orice deseu produs de o specie trebuie utilizat de cel putin o alta specie. Daca scopul este de a mentine o forma superioara de viata (ca de exemplu un soarece sau un om), deseuri ca dioxidul de carbon, produse rezultate din metabolism, trebuie eventual transformate in oxigen, alimente sau apa.Un sistem ecologic inchis trebuie sa contina cel putin un organism autotrofic
(organism care produce materii organice complexe pornind de la molecule anorganice simple si o sursa de energie exterioara ca de exemplu lumina sau reactii chimice intre componente anorganice). Deoarece atat organismele chimiotrofice cat si cele fototrofice sunt plauzibile, majoritatea sistemelor ecologice inchise actuale se bazeaza pe fototrofism , de exemplu utilizand algele verzi.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.