Analiza termodinamica a gazelor reale si a vaporilor

Trimis la data: 2010-08-08 Materia: Electotehnica Nivel: Facultate Pagini: 15 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Eduard_A Dimensiune: 3796kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Ecuatia termica de stare pv = RT a gazului ideal a fost dedusa pentral gaz ipotetic, caruia i s-au atribuit anumite proprietati moleculare.
Deoarece gazele reale au, din punct de vedere molecular, o alta comportare (proprietati diferite), nu vor putea satisface ecuatia de stare a gazului ideal decat cu aproximatii sau erori si intr-un interval restrans de presiuni si temperaturi.
Adoptand drept criteriu de comparatie produsul pv, care la gazul ideal depinde numai de temperatura, experienta a dovedit ca, la temperatura constanta acest produs variaza in functie de presiune.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

In consecinta, pentru studiul cantitativ al comportarii gazelor functie de presiune si temperatura se utilizeaza o diagrama p v - p (Amagat 1893).Datele experimentale au dovedit ca pentru gazele reale
forma izotermelor depinde de temperatura, astfel ca abaterea de la orizontala constituie o masura a comportarii diferite a gazului real fata de cel ideal.
Se observa ca pentru temperaturi inferioare celei ambiente produsul pv -scade la inceput si apoi creste cu presiunea, curba (pv)T prezentand im punct de minim pronuntat (punctul m)

Pentru aer, pentru temperaturi superioare valorii de 330 K, izotermele prezinta in intervalul de presiuni de la 0 si pana la 10-25 bar portiuni aproape orizontale, dupa care au o alura ascendenta. Locul geometric al punctelor de minim se numeste curba Boyle. Aceasta curba taie ordonata la pv = const., in punctul Boyle. Prin acest punct trece izoterma Boyle, care este aproape orizontala.
Examinand alura izotermelor (pv)T in domeniul presiunilor mici se contata ca atunci cand p → 0 si v→ a, produsul pv tinde catre valori limita finite, a caror marime depinde de valoarea temperaturii respective.

Masurarile efectuate au permis extrapolarea cu precizie a izotermelor (pv)T pentru p ia 0 si au permis sa se stabileasca ordonata lor la origine, care este proportionala cu temperatura absoluta. Datorita alurei aproape orizontale a izotermelor in domeniul p = 0...25 bar pentru temperaturi superioare valorii 330K (ceea ce corespunde majoritatii situatiilor din tehnica), aerul poate fi asimilat acest domeniu cu un gaz ideal.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.