Analzia economica a calitatii

Trimis la data: 2010-06-21
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 5.66 / 10
Downloads: 13
Autor: Luciana Horescu
Dimensiune: 53kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1. Generalitati
Pierderile datorate noncalitatii reprezinta un aspect fundamental al managementului calitatii deoarece, prin actiunile care se intreprind in vederea imbunatatirii calitatii, acestea determina:controlul si reducerea costurilor referitoare la calitate; mentinerea sau cresterea cifrei de afaceri.

Cursuri similare:

Costurile referitoare la calitate reprezinta o sursa potentiala de maximizare a profitului unei organizatii si, totodata, un instrument care permite optimizarea proceselor si activitatilor relevante pentru calitate. Costurile calitatii reprezinta costurile suportate pentru a se asigura o calitate satisfacatoare si pentru a da incredere in aceasta calitate, precum si pierderile suferite atunci cand nu se obtine o calitate satisfacatoare. Noncalitatea, sau calitatea nesatisfacatoare, reprezinta diferenta globala dintre calitatea dorita si calitatea obtinuta efectiv.

Costul conformitatii este costul suportat pentru satisfacerea necesitatilor exprimate si implicite ale clientilor in cazul in care nu se inregistreaza defectiuni in procesul existent.Costul neconformitatii reprezinta costul suportat din cauza unei defectiuni in procesul existent. Factorul economic este definit ca raportul dintre profit si costuri si se utilizeaza ca unitate in vederea maximalizarii posibilitatilor de profit ale unei organizatii.

2. Structura costurilor calitatii
In scopul stabilirii costului total al calitatii este necesara identificarea activitatilor sau a tipurilor de activitati care genereaza costurile. In figura 1 se prezinta gruparea diferitelor categorii de costuri, iar in tabelul 1 se prezinta elementele de cost pentru fiecare din categoriile de costuri ale calitatii prezentate.

Costurile de prevenire cuprind cheltuielile generate de activitatile intreprinse pentru a preveni sau a reduce riscurile privind noncalitatea. Ele includ costurile pentru implementarea si mentinerea unui sistem al calitatii si mai ales pentru activitatile de asigurare a calitatii.

Costurile de evaluare se refera la cheltuielile suportate pentru verificarea conformitatii produsului cu cerintele de calitate.
Costurile defectarilor interne cuprind cheltuielile efectuate in cadrul organizatiei in cazul identificarii unor defecte inaintea livrarii produsului catre client. Costurile defectarilor externe includ cheltuielile suportate in cazul in care produsul nu
satisface cerintele de calitate dupa ce a fost livrat catre client.

3. Evaluarea eficientei sistemului calitatii
Existenta unui sistem eficient al calitatii intr-o intreprindere contribuie la imbunatatirea proceselor sale, cu implicatii favorabile asupra profitului obtinut. In analiza eficientei unui sistem al calitatii se pot utiliza urmatorele modalitati:

Evaluarea prin costuri referitoare la calitate considera costurile care rezulta din activitati interne si externe. Elementele de costuri sunt analizate pe baza modelului PED - prevenire, evaluare, defectare. Costurile de prevenire si evaluare sunt considerate costuri de investitii, iar costurile de defectare reprezinta pierderi materiale.

Evaluarea prin costurile proceselor au in vedere costurile conformitatii si ale neconformitatii pentru toate procesele intreprinderii. Costul conformitatii proceselor reprezinta costul pe care-l implica satisfacerea tuturor nevoilor exprimete si implicite ale clientilor - in absenta defectarii proceselor existente. Costul neconformitatii proceselor reprezinta costul datorat unor defectari ale proceselor existente.

Evaluarea prin pierderile referitoare la calitate se refera la pierderile interne si externe determinate de calitatea necorespunzatoare. Costul defectarilor interne si externe sunt considerate pierderi materiale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.