Antene speciale

Trimis la data: 2008-05-10
Materia: Electotehnica
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 4.35 / 10
Downloads: 4
Autor: Denisa
Dimensiune: 801kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Curs despre Antene speciale
Antena canal de unda
Prezentarea antenei
Datorita avantajelor pe care le prezinta, antenele canal de unda au capatat o larga raspandire la liniile de radioreleu, statiile de radiolocatie, precum si ca antene de receptie la televiziune. Aceste antene se utilizeaza mai frecvent in gama undelor metrice si decimetrice, dar uneori si in gama undelor centimetrice.

Cursuri similare:

Antena canal de unda se compune (fig.4.1) dintr-un dipol activ (DA), care de regula este un dipol simetric in iZ/2 si mai multi dipoli pasivi. In partea din spate a antenei este un singur dipol pasiv, mai lung decat cel activ, numit reflector (R), iar in partea din fata mai multe elemente pasive, mai scurte decat cel activ, numite directori (Di).

Numarul directorilor poate fi de la 1 la 25. Atat dipolul activ cat si cei pasivi sunt fixati pe un suport metalic. Fixarea se face direct pe suport, fara izolatoare. Dipolii sunt fixati de bara la mijlocul lor, punct in care potentialul electric este zero, deci in suport nu apar curenti de egalizare.

Dipolii se realizeaza in mod curent din teava sau bara metalica.
Dimensiunile elementelor componente si distantele dintre ele joaca un rol deosebit in formarea fasciculului de unde. In literatura de specialitate sunt date sub forma tabelara, dimensiunile optime pentru diferite lungimi de unda si pentru un numar diferit de elemente ale antenei.

Se poate arata ca, campul electric rezultat in spatele dipolului pasiv, mai lung decat cel activ, este aproape nul, din care cauza un alt dipol pasiv situat in spatele primului nu mai are sens. Din aceasta cauza acest dipol pasiv se numeste reflector. Uneori, in practica, se recomanda utilizarea unui reflector plan in locul celui liniar. Campul electric radiat de reflector se propaga si in directia reflector - dipol activ, acesta compunandu-se cu campul radiat de dipolul activ, rezultand un camp de intensitate relativ mare si care se propaga in sensul dipol pasiv - dipol activ.

Dipolii pasivi, mai scurti, asezati in cealalta parte a dipolului activ, numiti directori, au rolul de a dirija undele in sensul dipol activ - dipol pasiv.

4.1.2. Sisteme si retele de antene canal de unda
Pentru realizarea unor caracteristici de directivitate speciale, cu configu-ratie deosebita sau cu unghiuri de deschidere diferite in cele doua plane se utilizeaza diferite sisteme sau retele de antene canal de unda. De exemplu, se poate realiza un sistem de antene canal de unda, format din doua antene distincte, fixate pe acelasi suport. Dipolii celor doua antene se fixeaza pe aceeasi bara, formand intre ei un unghi de 900 (fig.4.2).

In timpul functionarii statiei, sistemul de antene se fixeaza pe un catarg inalt, in asa fel incat una din antene sa fie orizontala, iar cealalta verticala. Atenuarea de trecere dintre cele doua antene este de cca. 40 dB. Una din antene este folosita ca antena de emisie, iar cealalta pentru receptie. Un astfel de sistem de antene canal de unda poate fi utilizat in foarte bune conditii la liniile radioreleu.
Se realizeaza si retele liniare de doua antene canal de unda, fixate pe un reflector plan dreptunghiular (fig.4.3)

In acest caz antenele canal de unda nu mai au reflectoare liniare, iar numarul directorilor poate varia. Pozitia antenelor este verticala.
Se realizeaza retele de antene canal de unda si din patru astfel de antene, situate pe doua etaje, doua cate doua. Daca numarul directorilor este relativ mare (cca. 8), atunci cu o astfel de retea se poate realiza o caracteristica de directivitate cu nivelul lobilor secundari egal cu cel mult 8% din nivelul lobului principal.

De asemenea, caracteristica de directivitate capata un caracter lobular in plan vertical, datorita influentei Pamantului. Antena se utilizeaza atat la emisie cat si la receptie. Proprietatile de lucru ale antenei in gama de frecvente se asigura prin constructia speciala a dipolului activ, a primului director si a reflectorului. O caracteristica de directivitate similara se obtine si cu o retea bidimensionala de antene canal de unda, formata din doua etaje cu cate sase antene.

4.2. Antena cu reflector parabolic
4.2.1. Notiuni generale
Antenele cu reflector parabolic au o larga utilizare in diferitele domenii ale radiocomunicatiilor, fiind specifice gamei undelor foarte scurte. Astfel de antene pot fi intalnite in instalatiile de radiolocatie, radiodirijare, radiocomunicatii spatiale, radiorelee, radioastronomie, televiziune si altele. Elementele de baza ale antenelor cu reflector parabolic sunt (fig.4.4.): reflectorul (1), sursa primara ( 2) si linia de alimentare (3).

Rolul reflectorului este de a transforma frontul undelor, de a realiza o anumita caracteristica de directivitate, de a radia undele intr-o anumita directie si sens, de a capta undele radio si de a le dirija spre sursa primara.

Rolul sursei primare de radiatie este de a transforma energia curentilor de inalta frecventa in energia undelor radio si invers, de a realiza o anumita caracteristica de directivitate si de a realiza un front de unda aproape sferic.

Tipurile de antene cu reflector parabolic, folosite in domeniul frecventelor foarte inalte, sunt cele cu reflector in forma de paraboloid de rotatie si cilindru parabolic. Paraboloidul de rotatie transforma frontul sferic al undelor intr-un front plan, iar cilindrul parabolic transforma frontul cilindric al undelor intr-un front plan. Ca sursa primara poate fi utilizat: dipolul simetric cu reflector, antena ghid de unda, antena horn, antena elicoidala sau sisteme si retele de astfel de antene.

Tipul liniei de alimentare folosit depinde de lungimea de unda de lucru si de tipul sursei primare. In cazul lungimilor de unda mai mari se utilizeaza cablul coaxial, iar in gama undelor scurte, ghidul de unda. Cu ajutorul antenelor cu reflector parabolic se pot obtine caracteristici de directivitate de forme foarte variate. Pentru realizarea unor caracteristici de directivitate deosebite se utilizeaza reflectoare cu profile speciale.

4.2.2. Reflectorul parabolic
In fig.4.5. sunt reprezentate cele doua forme de reflector parabolic.
Reflectorul parabolic este caracterizat de mai multi parametri geometrici si constructivi. In figura 4.6 sunt reprezentati parametrii geometrici ai reflectorului parabolic. Suprafata de deschidere este delimitata de intersectia conturului reflectorului cu un plan paralel cu planul xOy. Ea poate fi circulara, eliptica, dreptunghiulara sau de alta forma.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.