Antreprenoriatul si dreptul de proprietate intelectuala

Trimis la data: 2009-06-03
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 35
Nota: 9.96 / 10
Downloads: 0
Autor: Niculescu Tatiana
Dimensiune: 53kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Promovarea unei dezvoltari armonioase a activitatilor economice in cadrul Uniunii Europene se realizeaza prin buna functionare a unei piete interne care sa ofere conditii analoge celor existente pe celelalte piete nationale. Aceste conditii se refera si la respectarea drepturilor de proprietate intelectuala in general, la cele asociate proprietatii industriale si la cele ce reies din inregistrarea marcilor, in special .

Cursuri similare:

Reglementarile juridice ce apartin proprietatii intelectuale sunt consecinta imprejurarii ca in activitatea lor curenta oamenii realizeaza si utilizeaza opere stiintifice, literare, artistice, precum si creatii intelectuale industriale si semne distinctive ale activitatii industriale. Proprietatea intelectuala cuprinde doua mari domenii: Dreptul proprietatii industriale si Drepturile de autor.
Proprietatea intelectuala privita sub cele doua componente ale sale, proprietatea industriala pe de o parte si drepturile de autor, pe de alta parte, este una dintre parghiile de baza ale dezvoltarii economice a unei natiuni.

In acest context si din perspectiva antreprenoriala se poate aprecia ca protectia drepturilor de proprietate intelectuala este de o mare importanta, esenta, scopul si finalitatea acesteia fiind protejarea produsului inteligentei umane si, in acelasi timp, garantarea beneficiului consumatorilor de a se folosi de acest produs.
Din perspectiva europeana, protejarea acestor drepturi reprezinta una dintre conditiile necesare unei bune functionari a pietei interne a Uniunii Europene.

Prin respectarea acestor drepturi, inovatia si creatia sunt atribuite proprietarilor de drept, care le pot folosi in scopuri comerciale. In plus, drepturile de proprietate intelectuala contribuie la dezvoltarea societatii prin: mentinerea concurentei si incurajarea producerii de bunuri si servicii de calitate, stimularea cresterii economice si a ocuparii fortei de munca, sustinerea inovatiei si a cercetarii, promovarea dezvoltarii tehnologice si culturale.

Dreptul de autor reprezinta ansamblul normelor juridice ce reglementeaza relatiile sociale ce decurg din crearea si valorificarea operelor stiintifice, literare si artistice. In prezent, in Romania aceasta problema este reglementata, in principal, prin Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe.

Obiectul dreptului de autor este constituit din operele de creatie intelectuala: din operele stiintifice (ex. studii, comunicari, prelegeri, altele asemenea), literare (ex. romane, poezii, dramaturgie, critica literara) si artistice (opere muzicale, arta coregrafica, fotografie s.a.).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.