Apararea dreptului de proprietate si a altor drepturi reale

Trimis la data: 2010-04-22
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Grigore Nicolescu
Dimensiune: 41kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Ca orice drept subiectiv, dreptul de proprietate se bucura de protectie juridica care se realizeaza printr-o diversitate de mijloace juridice, directe sau indirecte, reglementate de dreptul civil, drept procesual civil, drept penal, dreptul administrativ etc.Prin mijloace de drept civil, dreptul de aparare si celelalte drepturi reale principale sunt aparate in mod direct, iar prin celelalte mijloace de drept se realizeaza o ocrotire indirecta. Mijloacele de aparare indirecte urmaresc realizarea altor scopuri si numai in subsidiar se produce efectul apararii drepturilor reale.

Cursuri similare:

Mijloacele juridice nespecifice de aparare a dreptului de proprietate constau in actiunile nascute din contracte in legatura cu executarea lor, cu raspunderea pentru repararea prejudiciilor cauzate de fapte ilicite, actiuni rezultate din imbogatirea fara justa cauza, actiuni in anularea sau nulitatea actelor juridice. Ele se intemeiaza direct si nemijlocit pe dreptul de creanta se nasc si se realizeaza in stransa legatura cu dreptul de proprietate.

Mijloacele juridice specifice sau directe de aparare a dreptului de proprietate si a altor drepturi reale sunt actiuni reale, care se intemeiaza direct pe dreptul de proprietate: actiuni petitorii si actiuni posesorii.Actiunile petitorii sunt acele actiuni reale prin care se solicita instantei de judecata sa se stabileasca in mod direct ca reclamantul este titularul dreptului de proprietate sau al altui drept real asupra unui bun. Redobandirea posesiei in urma admiterii actiunii reclamantului este doar un efect accesoriu al admiterii actiunii petitorii.

Sunt incluse in categoria actiunilor petitorii: actiunea in revendicare; actiunile confesorii; actiunea in granituire; actiunea in prestatie tabulara; actiunile de carte funciara; actiunile negatorii. Actiunile petitorii apartin exclusiv dreptului incalcat.Actiunile posesorii sunt acele actiuni prin care se urmareste apararea posesiei, ca simpla stare de fapt, impotriva oricarei tulburari, fie pentru a o mentine, fie pentru a o redobandi daca a fost pierduta. Ele prezinta avantajul ca reclamantul nu trebuie sa dovedeasca insusi dreptul de proprietate asupra imobilului, ci doar faptul posesiei in anumite conditii. Atunci cand posesorul este si proprietarul terenului, imprejurare mai des intalnita, prin redobandirea posesiei ca efect al admiterii actiunii posesorii se apara insusi dreptul de proprietate.

Sectiunea II.
Actiunea in revendicare
1.Notiuni si caractere juridice. Codul civil evoca actiunea in revendicare, fara sa o defineasca, in cuprinsul art. 1909 al. 2, unde, referindu-se la bunurile mobile, dispune ca aceluia care a pierdut sau i s-a furat un lucru poate sa-l revendice in curs de 3 ani din ziua cand l-a pierdut sau i s-a furat.

Actiunea in revendicare este definita ca acea actiune reala prin care reclamantul cere instantei de judecata sa i se recunoasca dreptul de proprietate asupra unui bun determinat si pe cale de consecinta, sa-l oblige pe parat la redarea posesiei bunului de la posesorul neproprietar.

In jurisprudenta s-a decis ca actiunea in revendicare este actiunea prin care proprietarul neposesor reclama si deci solicita restituirea bunului de la posesor neproprietar .Revendicarea este cea mai importanta actiune petitorie, intrucat are ca obiect atat invocarea raportului juridic al dreptului de proprietate, cat si asigurarea exercitiului sau, vizand in mod direct proprietatea in toata complexitatea sa. Prin intermediul sau proprietarul isi face cunoscut dreptul pe care il are asupra bunului, rei vindicatio, se bazeaza pe existenta dreptului de proprietate si are ca scop obtinerea posesiunii.

Actiunea in revendicare este cel mai specific mijloc juridic de obtinere a dreptului de proprietate si a altor drepturi reale. Etimologia cuvantului revendicare isi are originea in expresia latina vindicatio (reinvindicatio), preluata in dreptul francez cu termenul de revendication si are intelesul de a evidentia operatiunea de reintegrare a proprietarului titular in stapanirea efectiva si in folosinta bunului .

Se poate conchide ca revendicarea este o actiune reala, este intemeiata pe dreptul de proprietate, prin care se tinde a dovedi ca reclamantul in realitate este titular al dreptului; care il indrituieste sa ceara predarea posesiunii unui bun de catre cel ce se pretinde proprietar.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.