Aparatul administrativ

Trimis la data: 2010-10-06
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 60
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 8
Autor: Luciana Merdescu
Dimensiune: 76kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Observarea atenta a procesului administrativ releva existenta unui proces ireversibil, caruia nu i se poate sustrage nici un stat - exigentele sociale, economice si tehnice impun existenta, formarea unui corp de functionari profesionisti specializati si competenti, pentru a gira afacerile publice.Modelul birocratic constituie punctul de plecare necesar pentru a intelege arhitectura sistemelor administrative contemporane; totusi, observarea realitatii administrative concrete, scoate in evidenta un numar de diferente in raport cu principiile teoretice pe care acest model birocratic se bazeaza. Acest lucru este explicabil prin faptul ca dinamica evolutiei sistemelor administrative se caracterizeaza prin cautarea de forme noi de organizare, diferite de rigiditatea birocratica.

Cursuri similare:

Modelul birocratic
Modelul birocratic este un model situat sub preeminenta dreptului, acest lucru explicindu-se prin trei categorii de factori:
1.nevoia de rationalizare a formelor de dominatie etatica.Asa cum observa Max Weber societatile moderne au nevoie de o administratie previzibila si calculabila, iar existenta regulilor generale/ impersonale permite sa se raspunda la aceasta exigenta, eliminand toate formele de favoritism sau arbitrariu

2.fundamentele autoritatii - organizarea birocratica reprezinta un tip de dominatie" rational-legala", in care autoritatea este fondata pe un statut legal, adica norme juridice definind de o maniera abstracta, obiectiva si deci "rationala" modul de exercitare a puterii.
3.constructia statului de drept- autoritatea statului de drept este marcata de reguli ce nu pot fi exercitate decat in cadrul unor norme prestabilite.

Dreptul are pentru birocratie o dubla functie: organizationala/ operationala; pe plan intern, dreptul organizeaza viata administrativa dind coerenta si unitate structurilor administrative; el cimenteaza institutia administrativa prin supunerea la reguli comune, definind pozitia agentilor, angajarea, articularea functiilor, stabilind regulile necesare intre elementele constitutive si asigurind functionarea aparatului administrativ, repartizand competentele si fixand ierarhiile specifice. Cand Administratia Publica actioneaza in directia societatii ea nu o poate face fara medierea dreptului, vector privilegiat in relatia administratie/ administrati.

Organizarea interna
Vezi Max Weber.
Sintetizand, in ceea ce priveste organizarea interna a aparatului administrativ, eficacitatea este cautata prin: apelul la profesionisti, concentrarea autoritatii, functionarea unitara a structurilor . Aceste elemente fundamentale se regasesc in grade si forme variabile, in ansamblul sistemelor administrative contemporane.

I Profesionalizarea
Substituirea profesionalismului amatorismului marcheaza o transformare foarte profunda in conceperea functiei publice; acest fenomen semnifica faptul ca exercitiul sarcinilor administratiei priveste de acum agenti specializati, dotati cu o calificare particulara si formand de aceea un grup specific; totusi logica profesionalizarii nu poate fi accentuata pana la o limita extrema, functia publica contemporana realizand un echilibru intre imperative contradictorii.

Logica profesionala depaseste cadrul strict al Administratiei; nevoia de cunostinte specializate se face simtita in toate domeniile vietii sociale care fusesera mai putin sensibilizate anterior .
Profesionalizarea semnifica faptul ca exercitarea functiilor administrative a devenit o meserie care presupune, necesita, existenta unei cunoasteri specializate si produce o puternica solidaritate corporativa. Introducerea acestui concept in cadrul aparatului administrativ presupune realizarea citorva cerinte specifice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.