Aparatul digestiv

Trimis la data: 2013-10-08
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.99 / 10
Downloads: 0
Autor: tanasemariana
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Din punct de vedere morfologic este un tub neregulat intins de la nivelul deschiderii cavitatii bucale = rima oris, pana la nivelul orificiului anal. Tubului digestiv ii sunt atasate glandele anexe: glandele salivare mari, ficatul, pancreasul.
Tubul digestiv este format din urmatoarele segmente:Intestinul subtire - o portiune fixa = duoden si o portiune mobila = intestinul mezenterial = jejun si ileon.
6. Intestinul gros - este format din cec si apendicele vermiform, colon - format din segmentul ascendent, segmentul transvers, segmentul descendent si segmentul sigmoid si rect - format din ampula rectala si canalul anal.
Cu exceptia celor doua segmente tubul digestiv are o structura unitara fiind format din 4 tunici, de la exterior spre profunzime ele sunt:
1. tunica seroasa in cadrul viscerelor abdominale respectiv adventicea pentru viscerele care nu sunt acoperite de peritoneu.

Cursuri similare:

Este cea mai mare seroasa a organismului si captuseste peretii cavitatii abdomino-pelvine. Are doua portiuni: - peritoneul parietal care tapeteaza fata profunda a peretilor abdomino-pelvini, iar in regiunea peretelui abdominal posterior si a bazinului este situat la distanta fata de respectivii pereti. Astfel se formeaza spatiul peritoneal. Spatiul are doua componente principale: spatiul retroperitoneal si spatiul pelvi-subperitoneal.

Cele doua spatii contin vase de sange importante, de exemplu: aorta abdominala si ramurile sale terminale, vena cava inferioara precum si organe, viscere care pot fi de doua tipuri: viscere primitiv-retroperitoneale care se gasesc in aceste spatii inca din momentul formarii lor embriologice (rinichii, ureterele, glandele suprarenale) si viscerele secundar- retroperitoneale care sunt segmente ale aparatului digestiv care erau intraperitoneale dar in cursul dezvoltarii embriologice au devenit retroperitoneale (cea mai mare parte a duodenului, mai putin segmentul initial,

capul si corpul pancreasului, posterior de acestea se gaseste fascia de coalescenta (fenomenul prin care segmente ale tubului digestiv se lipesc de peritoneul parietal posterior devenind retroperitoneale)) retroduodenopancreatita descrisa de Treitz: colonul ascendent posterior de care se afla fascia de coalescenta retrocolica dreapta Toldt I.
Colonul descendent posterior de care se gaseste fascia de coalescenta retrocolica stanga Toldt II.

La persoanele de sex feminin, cavitatea parietala nu este inchisa, ea comunicand cu exteriorul prin orificiile abdominale ale trompei uterine, lumenul tubei uterine, cavitatea uterina, canalul cervical, vagina. Viscerele intraperitoneale sunt viscerele acoperite aproape complet de peritoneu si care se pot misca liber in cavitatea peritoneala, ele nu sunt cu adevarat intraperitoneale. Singura exceptie este ovarul acoperit doar partial de peritoneu, fiind atasat ca un ou intr-un suport sau ca un dop in gatul unei sticle.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.