Aparatul renal

Trimis la data: 2013-11-25
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: tanasemariana
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Rolul sistemului renina - angiotensina - aldosteron - ADH in reglarea presiunii arteriale.Renina este o enzima eliberata de rinichi cand presiunea arterial inregistreaza scderi mari. Este sintetizata si depozitata sub forma inactive denumita prorenina in celulele renale. Stimularea sistemului nervos simpatico este urmata de eliberarea de renina si de cresterea formarii de angiotensina II care este o enzima care amplifica formarea de angiotensinaI care ulterior se transforma in angiotensina II. Angiotensina II produce vasoconstrictia arteriolelor aferente cu cresterea presiunii hidrostatice glomerurale.

Cursuri similare:

Angiotensina I. Renina actioneaza enzymatic asupra angiotensinei. Angiotensinogenul cu origine hepatica este convertit in angiotensina I de catre renina, apoi in angiotensina II de catre enzima de conversie a angiotensinei. Angiotensina I prezinta proprietati vasoconstructoare. Angiotensina II persista in circulatie un timp de 1-2 minute pentru ca este rapid inactivata de numeroase enzyme plasmatice si tisulare numita angiotensinoasa.

Angiotensina II regleaza tonusul vascular periferic si reabsorbtia tubular distal a solului prin aldosteron, a carui secretie este sub influenta angiotensinei II. Formarea angiotensinei II creste in situatii associate cu hipotensiune arterial si / sau cu scaderea volumului extracellular. Angiotensina II prezinta 2 efecte celulare: unul trofic, ce intervine in multiplicarea celulelor si unul ce prticipa la sinteza proteinelor : exemplu- colagenul.

Retenta hidrosalina renala secundara actiunii angiotensinei
Este un mechanism foarte important pentru reglarea pe termen lung a tensiunii arteriale. Angiotensina produce retentive hidrosalina prin 2 mecanisme principale:
1.Angiotensina actioneaza direct asupra rinichilor si determina retentie hidrosalina
2.Angiotensina stimuleaza secretia de aldosteron la nivelul glandelor suprarenale, creste reabsorbtia de ser si apa la nivelul tubilor renali.Angiotensina este unul dintre cei mai puternici factori stimulatori ai secretiei suprarenale de aldosteron, care determina cresterea de absorbtie a ionilor de Na.

Angiotensina II stimuleaza / directioneaza reabsorbtia solului la nivelul tubului proximal, ansei berney, tubului distal si tubului collector. Na in exces determina retentive hidrica cu cresterea volumului lichidului extracellular si cresterea suplimentara pe termen lung a presiunii arteriale. Cresterea secretiei de ADH este determinate de scaderea tensiunii arteriale si scaderea volumului sanguin. Scaderea presiunii osmotic determinate de ingestia de lichide reduce secretia de ADH concomitant cu eliberarea crescuta de aldosteron pentru a asigura eliminarea excesului de apa si retin sodiul in organism.

Caracteristici:
- EKG este formata din succesiunea unor unde : unda P, complexul QRS, unda T
QRS este alcatuita frecvant din 3 unde distinct :Q, R, S.
Unda P este produsa de potentialele electrice generate prin depolarizare atriala inainte de inceperea contractiei atriale.
QRS este consecinta potentialelor generate prin depolarizarea ventriculara inainte de contractia ventriculara.
T este produsa de potentialul generat pe masura ce ventriculele revin din depolarizare.

EKG este compus din unde de depolarizare si repolarizare. In cursul depolarizarii potentialul- normal din interiorul fibrelor musculare se inverseaza si devine pozitiv in interior si negative in exterior. Unda caracteristica repolarizarii ventriculare este unda T inregistrata de EKG normal.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.