Aparitia - dezvoltarea si domeniile de aplicare a marketingului

Trimis la data: 2010-06-29
Materia: Marketing
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Alina Popa
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Marketingul are o istorie scurta, primele activitati practice si teoretizari apartinand secolului 20.Faptul ca inceputurile marketingului si dezvoltarile lui ulterioare se localizeaza in spatiul unor tari cu economie puternic dezvoltata a determinat o serie de autori sa caute geneza marketingului in abundenta produselor si serviciilor pe piata in dificultatile desfacerii lor, in preocuparile pentru rezolvarea unor probleme specifice societatii de consum.Abundenta de bunuri si servicii ofera cumparatorilor posibilitati largi de alegeri, afirma suveranitatea lor pe piata in principal de o piata a cumparatorului si nu a producatorului.

Cursuri similare:

Indiferent de cerintele reale ale pietei, in aceste conditii ea face efortul de a gasi clientii pentru alegere.Abundenta de bunuri si servicii ofera cumparatorului posibilitatea de a alege dintre acestea.Pentru a reduce acest risc, intreprinderea trebuie sa prioduca ceea ce i se cere. Inseamna ca intreprinderea sa se adreseze unei piete cunoscute, anticipate, studiate, unui segment concret de piata si nu a unei piete globale.

Aparitia marketingului si larga lui promovare, practic trebuie pusa nu numai pe seama abundentei de produse si servicii ci pe dinamismul economic si social ce simbolizeaza epoca noastra ce o caracterizeaza urmatoarele:
Dezvoltarea fortelor de productie
Adancirea specializarii in productie
Mutatiile demografice
Schimbarea condtiilor de munca si de viata
Dezvoltarea relatiilor economice internationale
Diviziunea internationala a muncii
Dobandirea independentei unor state

-Celelalte conditii s-au rasfrant direct si indirect asupra agentului economic si pe piata.
-Are loc separarea treptata a independentei productiei de consum.
-Managementul apare ca rezultat a cautarilor pentru legarea intr-o mai mare masura a productiei de consum.
-Pe masura dezvoltarii productiei are loc o diversificare a acesteia si cincentrarea industriei care realizeaza productia in serie.
-Managementul a aparut pe fondul dinamismului economic si social pe fondul unor contradictii de productie si consum, aparitia lui avand ca efect direct adaptarea permanenta a productiei la cerintele de consum.

2. Etapele in evolutia practicii in evolutia marketingului.
Pe fondul dinamismului economic si social, tot mai pronuntat, marketingul a cunoscut o larga difuzare in viata intreprinderii.
Pe fondul acestui dinamism au contribuit 2 factori:
a.Evolutia relatiilor dintre intreprinderi, cele mai bune rezultate avandu-le cele cu preocupari de marketing.
b.Evolutia teoriilor de marketing care au patruns inaintea practicilor de marketing.

Promovarea marketingului a avut loc mai intai pe orizontala, o extindere extensiva, s-a extins aria de penetratii, a crescut numarul intreprinderilor, de la intreprinderea industriala s-au format serviciile si in sfarsit toate activitatile economice.Apoi dezvoltarea intensiva de la o viziune limitata la o viziune integratoare, de la actiuni sporadice, la actiuni integratoare.

"Economistul" arata ca marketingul modern in SUA s-a nascut odata cu revolutia industriala, a traversat perioada copilariei pe parcursul ultimei jumatati a sec XIX si a primelor 2 decenii ale sec. XX si a ajuns la maturitate dupa cel de-al 2 lea razboi mondial.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.