Aparitia si evolutia auditului intern

Trimis la data: 2009-04-16
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 9.99 / 10
Downloads: 0
Autor: Oana Tudorica
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In perioada de apogeu a capitalismului industrial, marile Intreprinderi americane au folosit serviciile auditorilor din afara entitatilor organizationale, acestea desfasurand activitatea de audit extern (audit extern = audit financiar). A urmat marea criza din 1929 - 1933, iar recesiunea a determinat Intreprinderile cotate la bursa sa isi intensifice preocuparile pt reducerea cheltuielilor cu auditul extern care certifica situatiile financiare si conturile si pentru crearea propriilor activitati de audit. A fost perioada care a marcat decisiv aparitia auditului intern. Ca urmare, lucrarile de inceput, adica lucrarile pregatitoare ale demersului de audit extern au fost preluate de catre salariati ai Intreprinderii, iar auditului extern i-a ramas supervizarea si certificarea conturilor.

Cursuri similare:

La nivelul Intreprinderii a aparut astfel o functie noua, exercitata de persoane din interior care desfasurau activitati din sfera auditului extern. Dupa criza economica acesti salariati au fost pastrati in continuare in Intreprindere dezvoltandulise atributiile intrucat deja posedau cunostintele necesare pt efectuarea de audit intern. Auditul intern a devenit tot mai necesar si important fapt care a determinat inceputul cautarilor pt standardizarea lui.

In anul 1941 in Orlando (Florida) s-a infiintat Institutul Auditorilor Interni ( I I A ). Acesta este o organizatie profesionala recunoscuta intertional, pentru primele tari care au aderat la I I A au fost M.Britanie, Suedia, Norvegia, Danemarca. In present institutul reprezinta mai mult de 115.000 membrii din 165 tari. In Europa, auditul intern se dezv incepand cu anii 1960, se delimiteaza si se detaseaza cu un demers distinct din 1980. in 1992 Institutul Spaniol de audit intern realizeaza o ancheta care a raspuns la intrebarea: "cum va fi auditul intern in Imtreprinderea anului 2000?".

Ca urmare a acestei cercetari s-au obtinut urmatoarele raspunsuri:
a)auditul intern va acoperi tot mai multe si diverse domenii: mediul si calitatea.b)confirmarea auditului intern ca un demers atasat managerului de varf al entitatii.c)auditul intern va fi recunoscut inclusiv ca disciplina predata in invatamantul superior
d)prezenta auditului intern in Intreprinderi mici si mujlocii va devenii o regula (si in cele mici daca acestea suporta costurile)
e)auditorul intern va fi considerat mai degraba consultant decat o modalitate de a impune recomandari obligatorii.

In noul context economic national, European si global consultanta auditului intern devine tot mai necesara si apreciata. El da astfel un plus de valozare in Intreprindere, deoarece creste gradul de complexitate al gestiunii Intreprinderii, iar pe de alta parte sprijina implementarea sistemului de control intern caracterizat prin rationalitate si eficienta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.