Aplicatii ale principiilor termodinamicii

Trimis la data: 2010-03-21
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 28
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Aura_C
Dimensiune: 362kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Subliniem faptul ca daca un sistem efectueaza o transformare ciclica, schimband caldura cu doua termostate de temperaturi date, atunci unicul ciclu reversibil este ciclul Carnot. Masina biterma al carui corp de lucru efectueaza un ciclu reversibil se numeste masina Carnot, iar toate celelalte sunt masini biterme ireversibile.
Presupunem ca T1> T2, adica R(T1) - sursa calda (incalzitor) si R(T2) - sursa rece (racitor); QQ1>.2
Q1 este primita de la R(T1) si Q2 este cedata sursei rece, lucrul mecanic efectuat pe fiecare ciclu fiind: L = Q1- Q2
Pentru a caracteriza eficienta functionarii unei astfel de masini se introduce notiunea de randament termic, care se defineste ca:
Conversia partiala a caldurii in lucru mecanic arata la randul sau ca actiunea termica este mult deosebita de alte tipuri de actiuni care se manifesta in natura. In urma proceselor ciclice, orice tip de actiune se poate transforma integral in actiune termica, dar actiunea termica se transforma doar partial in alte tipuri de actiuni, conform principiului al II-lea. De aici, afirmatia ca principiul al doilea arata neechivalenta calitativa dintre caldura si lucru mecanic.Deci, randamentul masinii termice ireversibile care functioneaza, schimband caldura cu aceleasi termostate ca masina Carnot, este intotdeauna mai mic decat randamentul masinii Carnot.

Expresia 5.2 reprezinta
continutul celei de-a doua teoreme Carnot: randamentul oricarei masini biterme care functioneaza cu aceleasi termostate de temperaturi T1 si T2, nu poate depasi randamentul masinii ideale Carnot.
Cu alte cuvinte, ireversibilitatea diminueaza randamentul
de conversie a caldurii in lucru mecanic, contribuind in plus la "degradarea" energiei interne. Pentru refacerea calitatii energiei interne este necesara totdeauna o compensatie.Parametri intr-o stare pot fi determinati cunoscand parametri intr-o stare de referinta si folosind diagramele de stare, ecuatiile caracteristice si tabelele cu proprietatile termodinamice ale substantei studiate.

Parametri de stare pentru gazul ideal sunt legati prin ecuatia care se poate determina si dintr-o politropa cu n tinzand la infinit.
Cresterea temperaturii gazului care se afla intr-un volum constant determina totdeauna cresterea presiunii iar aceasta crestere este cu atat mai rapida cu cat volumul este mai mic.
Incalzirea gazelor reale si a lichidelor provoaca tot o crestere a presiunii; mai mult, aceasta crestere este sensibil mai rapida in lichide decat in gaze.

Este interesant de remarcat o particularitate curioasa a izocorelor apei la temperaturi scazute. Se stie ca la temperatura de 3,98oC densitatea apei este maxima la presiune atmosferica normala. Un studiu detaliat arata ca in acest domeniu al temperaturii izocorele apei sunt de forma reprezentata in Fig. 5.7; izocorele cu v
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.