Aplicatii ale teoriei vibratiilor

Trimis la data: 2014-05-15
Materia: Mecanica
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: iuliancosmin
Dimensiune: 52kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Consideram un disc (volant) de masa "m", montat pe arborele orizontal, de masa neglijabila, al unei masini. Se presupune ca discul este asezat excentric pe arbore, cu o excentricitate "e", egala cu distanta notata CA in Fig.1.1, de la centrul de greutate C al discului la axa arborelui. Montarea cu excentricitate (neechilibrata) se datoreste atat tolerantelor de fabricatie cat si neomogenitatii materialului din care este executat discul.
Daca arborele masinii se roteste in jurul liniei lagarelor (axa arborelui in repaus) cu o viteza unghiulara constanta , el se va deforma sub actiunea fortei centrifuge, datorita excentricitatii "e" a discului (Fig.1.1), iar deformatia se produce intr-un plan ce contine si centrul de greutate C al discului.
- Punctul O reprezinta intersectia dintre axa centrelor lagarelor si planul median al miscarii discului;
- Punctul A - intersectia axei arborelui deformat avand sageata i€, cu planul miscarii;
- Punctul C - centrul de greutate al discului, situat la distanta "e" de punctul A.
Cum incovoierea este mica, se poate considera ca miscarea discului este plana, perpendiculara pe linia lagarelor. In Fig.1.2 se prezinta o sectiune transversala prin planul median al sistemului oscilant.

In timpul rotirii arborelui, masa "m" a discului va genera forta centrifuga (respectiv forta de inertie de transport) : iar forta elastica a arborelui are expresia : Daca miscarea este stationara si se neglijeaza amortizarea, cele doua forte se echilibreaza si deci , relatie din care se obtine sageata arborelui in dreptul discului
La rotirea cu viteza unghiulara =const., pozitia relativa a punctelor O, A si C este fixa. Arborele se roteste in jurul axei Oz, in stare deformata, astfel incat in orice sectiune eforturile unitare datorate incovoierii sunt variabile in timp.

Deoarece miscarea punctului A in jurul axei lagarelor de face cu aceeasi viteza unghiulara ca si rotirea punctului C in jurul axei arborelui, miscarea se numeste precesie sincrona.
Din ecuatia (1.1) se observa ca sageata arborelui si, deci si amplitudinea vibratiilor, este proportionala cu excentricitatea "e" pentru orice viteza unghiulara. Aceasta inseamna ca pentru o functionare corespunzatoare, linistita, este necesar ca excentricitatea sa fie cat mai mica, adica centrul de greutate al discului sa fie asezat cat mai aproape de axa arborelui.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.